Svira u patikama i dresu, drži Ginisov rekord, a večeras otvara 50. BEMUS

Izvor: B92, 10.Okt.2018, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svira u patikama i dresu, drži Ginisov rekord, a večeras otvara 50. BEMUS

Britanski violinista stigao je sinoć na Aerodrom "Nikola Tesla" obučen u majicu svog omiljenog fudbalskog kluba Aston Vila i flašom piva u ruci. Verovatno da će tako i da nastupi večeras u Centru "Sava" na otvaranju jubilarnog 50. BEMUS-a, u majici i patikama, kao po običaju. Jedinstven i i specifičan, Kenedi je zaslužan za popularizovanje klasične muzike, naročito među mladim ljudima. Počinje sa nastupima kada on hoće, a završava ih, pa, takođe kada on hoće. Dešavalo se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da svoje nastupe nastavi iza ponoćnih časova i da u publici ostane 50 ljudi, ali on bi nastavljao da svira.

Između šou-a i koncerta uvek bira šou. Na stil spceifičnog violiniste i majstora improvizacije, uticali su Džimi Hendriks, Poljska, džez... Takvi su i njegovi nastupi, a večeras Kenedi Beogradu svira dela Baha, zatim svoju kompoziciju koju je posvetio Poljskoj, kao i džez posvećen velikanu ovog pravca Džordžu Geršvinu.

Svoje obraćanje novinarima Kenedi je počeo pričom o Savi Miloševiću i Saši Čurčiću koji su igrali za Aston Vilu.

"Pamte ih navijači Aston Vile. Odlični momci i talentovani igrači. Sada smo loši, ali ja sam odan svom klubu", rekao je Kenedi, a potom se osvrnuo na svoje kolege koji će večeras da sviraju sa njim na Kolarcu.

"Ovo su majstori, veliki majstori. Radujem se što ću sutra svirati s njima."

Najdžel Kenedi nekoliko puta je nastupao u Srbiji, a njegov drugi koncert u Beogradu bio je nakon bombardovanja. On kaže da je za njega to bio jedan od najemotivnijih nastupa i da je bilo gotovo nemoguće svirati. Ističe da srpska publika zna šta je dobra muzika.

"Ovde ljudi sa mnogo strasti dolaze na koncerte da bi uživali u vrhunskoj muzici. U Beogradu sam naišao na ljude koji imaju veliko srce i umeju da se zabavljaju", rekao je on.

Violinista se potom osvrnuo na večerašnji program.

"Baha sviram svakog dana i to je za mene neka vrsto psihološkog i fizičkog treninga. To je način da ostanem u formi. Kada sam pohađao jednu od muzičkih škola kroz koje sam prošao u svom životu, terali su nas da vežbamo jogu. To za mene uopšte nije bilo duhovno iskustvo. Morao sam da odem iz te škole bežeći od joge. Sa druge strane, kada svakog jutra sviram Baha, to je za mene pravo duhovno iskustvo. Bahova muzika na mene deluje terapeutski. Snaži moj um i ostavlja moje telo u dobrom treningu", rekao je on.

Dodao je da u drugom delu koncerta publiku očekuju divne kompozicije koje je Geršvin stvorio. U pitanju su, kako kaže, nežne note koje krepe dušu svakoga ko ih sluša, ali i njih koji će večeras da sviraju.

A zašto Poljska? Kenedi je i ovo objasnio: "Priznajem da sam komletan papučić. Autoritet moje žene koja je Poljakinja ponekad kod mene izaziva strah."

Najdžel Kenedi rođen je u Brajtonu, u istočnom Saseksu. Bio je učenik Jehudi Menuhin Muzičke škole, a kasnije je studirao na Džulijardu u Njujorku i Doroti Dilejnu. Kenedi je izgradio karijeru na četiri kontinenta, nastupajući sa velikim svetskim orkestrima i dirigentima i pojavljivajući se na najznačajnijim klasičnim festivalima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

U njegove najspektakularnije nastupe spadaju izvođenje Mendelsonovog koncerta za violinu na Londonskom Kraljevskom Festivalu 1977. godine - debi sa Filharmonijom pod vođstvom Rikarda Mutija, kao i njegovi koncerti sa Berlinskom filharmonijom 1977. i sa Njujorškim orkestrom 1987.

Izvodio je muziku najšireg repertoara - od klasičnih kompozitora do Hendriksa i nastupa sa svetskim legendama poput Pola Makartnija i Roberta Planta.

Ljubav prema džezu bila je veoma izražena u karijeri Najdžela Kenedija. Numere "Summertime", "They Can't Take That Away From Me" i "Porgy and Beš" obrađeni su u Kenedijevom neponovljivom stilu i zanosu na albumu "Kennedy Meets Gershwin", objavljenom na 120. godišnjicu Geršvinovog rođenja.

Najdželovi violinski koncerti Bramsa i Betovena prodati su u više od 100.000 primeraka, a njegov snimak "Četiri godišnja doba" (Antonio Vivaldi) u Ginisovoj knjizi rekorda važi za najprodavaniji klasični rad svih vremena.

Njegov večerašnji koncert u okviru otvaranja 50. BEMUS-a počinje u 20 sati u Centru "Sava" u Beogradu.

Na Beogradskim muzičkim svečanostima nastupiće još i Ramon Vergas, Beogradska filharmonija, kvartet Brodski, Šarun ansambl i mnogi drugi.

Priredila Marina Pavlović
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.