Stručnjaci upozoravaju na TikTok trend koji obećava najbolji ten ikada: Posledice su ozbiljne

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 14:57

Stručnjaci upozoravaju na TikTok trend koji obećava "najbolji ten ikada": Posledice su ozbiljne

Korisnici TikToka tvrde da polivanje kože pivom rezultira "najboljim tenom ikad" te da tako na jeftin i brz način možete dobiti željenu bronzanu boju.

Doduše, stručnjaci su sumnjivu metodu nazvali "posve opasnom". Naime, pivo nas čini lepljivim i svojevrsnim magnetom za muve, a izlaže nas riziku od toplotnog udara i smrtonosnog raka kože.

Ketrin Kliford, suosnivač dobrotvorne organizacije Skcin za podizanje svesti o raku kože, rekla je za The Sun da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "ne može da veruje da ovo ludilo zaista postoji".

"Ovo je "trend" sa vrlo ozbiljnim posledicama. Šteta od sunca je kumulativna, nepopravljiva i uzrok 90 odsto najčešćih karcinoma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osobe koje traže preplanulost izložene su ozbiljnom riziku od razvoja svih vrsta raka kože, a opekotine kože usko su povezane sa razvojem melanoma, ujedno i najozbiljnijeg oblika bolesti koji ugrožava život", rekla je Kliford za The Sun.

Dalje, rak kože je nesrazmerno čest i jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma u dobi od 15 do 34 godine.

"S obzirom na to da će svaki peti od nas u Ujedinjenom Kraljevstvu oboleti od raka kože, ovu vrstu štetnog sadržaja treba zabraniti, a TikTok bi to trebao iskoristiti kao priliku za edukaciju svojih korisnika i podizanje svesti o zdravlju", ističe Ketrin.

Drugi stručnjaci za zaštitu od sunca takođe su zabrinuti.

Džejson Goldberg, direktor SpaSeekersa, upozorio je da bi nam pivo moglo pomoći pri "trovanju suncem".

"Korišćenje piva za potamnjivanje kože, posebno bez zaštitnog faktora, značajno povećava rizik od opekotina od sunca, toplotnog udara i, uz kontinuiranu upotrebu, preranog starenja", ističe i dodaje da s vremenom to predstavlja rizik od raka kože, a 70 odsto slučajeva uzrokuje oštećenje od sunca.

Naime, trovanje suncem zapravo ne znači da ste se doslovno otrovali. Taj izraz se često koristi za teže oblike opekotina od sunca, najčešće one koje nastaju od ultraljubičastog (UV) zračenja koje izaziva upalu kože.

Stefano Pietrini, još jedan stručnjak za negu kože, tvrdi da bilo koja metoda koja se koristi za ubrzavanje tamnjenja zapravo čini više štete nego koristi i rezultiraće "trajnim oštećenjem kože".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.