Srpsko mleko za italijanski kačkavalj

Izvor: RTS, 19.Maj.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko mleko za italijanski kačkavalj

Četiri italijanska investitora trebalo bi narednih meseci da otvore fabrike u Jagodini, rezultat je posete srpske delegacije Veroni. U srpskom Pomoravlju, Italijani će proizvoditi kačkavalj, ali od srpskog mleka. Ipak, najveći uspeh posete Veroni je dogovor o preuzimanju vek i po stare Jagodinske pivare.

U Jagodini smatraju da bi uskoro mogli da postanu privredni centar Srbije, jer četiri italijanska investitora trebalo bi narednih meseci da otvore fabrike u tom gradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To je rezultat posete predsednika Skupštine grada Dragana Markovića i 100 poljoprivrednika Veroni. 

U delegaciji su bili i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, koji se takođe nadaju italijanskim investicijama u svojim gradovima. 

Dok u gradu Romea i Julije mnogi priželjkuju sreću u ljubavi, u najrazvijenoj italijanskoj regiji srpski poljoprivrednici potražili su partnere. Probali su kačkavalj, koji će početi da se proizvodi u Jagodini, ali od srpskog mleka.

Ecio Dalavalentina, vlasnik Fabrike kačkavalja kaže da u 80 fabrika u svetu proizvode kačkavalj. "Srbija ima odlične mogućnosti, uskoro ću otvoriti pogon u Jagodini", kaže Dalavalentina.

U srpskom Pomoravlju, Italijani će proizvoditi i seme i mermer. Ipak, najveći uspeh naše delegacije jeste dogovor o preuzimanju vek i po stare Jagodinske pivare. Posao je završen uz pomoć košarkaša Aleksandra Đorđevića.

"Dogovorili smo se da 10. juna dođem u Jagodinu. Očekujem da tada potpišemo ugovor o saradnji, odredimo koliko ćemo piva proizvoditi u Srbiji i kako ćemo ga plasirati na treće tržište", kaže Đanantonio Trameti iz kmpanije "Kastelo".

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković razmišlja da predloži učenje italijanskog jezika u školama u Jagodini. Podseća da Italijani u 500 fabrika u Srbiji zapošljavaju 20 hiljada radnika - očekuje da će u novim pogonima u Jagodini posao dobiti 1.000 ljudi.

Imao je dobre adute da ubedi Italijane da investiraju u Pomoravlju. "Za 15 dana, kada je konkretno u pitanju grad Jagodina, od dana kada podnesete zahtev, možete da počnete da gradite fabriku. Za privrednike iz Italije važna je Srbija zato što Srbija sa Rusijom ima sporazum, gde se iz Srbije u Rusiju izvoze proizvodi bez carine", kaže Marković.

Oblast Veneto nije jedna od najbogatijih italijanskih regija, samo zbog razvijene poljoprivrede. Da u Veroni cveta turizam, govori i podatak da ga godišnje poseti čak 10 miliona turista.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.