Šerijat ulazi na mala vrata

Izvor: Večernje novosti, 16.Jul.2013, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šerijat ulazi na mala vrata

SARAJEVO - Posetioci sarajevske kultne Baščaršije su u čudu ovih dana, jer uz čuvene bosanske ćevape ne mogu dobiti pivo, ili neko drugo alkoholno piće. Neupućenima, koji nisu upoznati da je opština Stari grad aktivirala odluku iz 2007. o zabrani točenja alkohola, ugostitelji pokazuju na zidu okačeni papir u kojem je sve lepo objašnjeno. - Povodom meseca Ramazana obaveštavamo vas da odlukom o rasporedu poslovnih delatnosti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << području opštine nije dopušteno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini obrazovnih institucija, verskih objekata, harema i dvorišta. Takođe, ukoliko niste u ovoj zoni zabrane od pet metara, molimo da točenje i prodaju alkohola u mesecu Ramazana, u skladu sa tradicijom Bošnjaka, ako je moguće, izbegnete u potpunosti - stoji u dopisu iz opštine, koju je potpisao pomoćnik načelnika Alija Kamber. Iako, već deset dana, kada je odluka stupila na snagu, inspekcija nije rigorozna u kažnjavanju neposlušnih ugostitelja, mnogi se iz straha od visokih kazni, pridržavaju propisa. Mada je načelnik opštine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić odluku nazavao „totalno glupom“ i rekao da je pomoćnik poslao dopis bez njegovog odobrenja... Ostale tri gradske sarajevske opštine nisu donele sličan propis, koji mnogima, čak i Bošnjacima, liči kao početak uviđenja „šerijata“ na mala vrata. U istraživanja federalnih medija kako je došlo do ove odluke, ispostavilo se da je ona na stazi već pet godina, ali nije primenjivana. Da se zakon dosledno primenjuje na sednici Skupštine opštine Stari grad insistirali su odbornik SDA Suljo Agić i Stranke za BiH Gradimir Gojer, koji je - Hrvat. On je na sednici zatražio da se „razmotri mogućnost zaštite islamskih svetinja na Baščaršiji, odnosno u Starom gradu“.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Točenje alkohola tokom Ramazana podijelilo Sarajevo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jul.2013

Vlasnici ugostiteljskih objekata u općini Stari Grad primili su dopis kojim se obavještavaju kako im je tijekom mjeseca ramazana zabranjeno točenje alkoholna u neposrednoj blizini obrazovnih i vjerskih objekata.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.