Saznajte šta se događa u organizmu kada pijete pivo

Izvor: Svet, 11.Avg.2015, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saznajte šta se događa u organizmu kada pijete pivo

Gazirana pića i alkohol imaju ozbiljan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o dejstvu piva na organizam pošto je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.
Kada konzumiramo pivo, ono posle 5 minuta ulazi u krvotok i odmah deluje na mozak i mišiće. Sledećih sat vremena telo pivo vidi kao otrov i pokušava da ga se što pre reši.
Ako pojedemo obilan obrok >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << pre pića, na taj način ćemo obložiti naš želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo, jer je u toku absorpcija hrane. Uticaj alkohola zavisi i od starosti, dok ženski organizam obrađuje alkohol sporije nego muški jer muški ima više mišićnog tkiva. Mišićno tkivo ima veći udeo vode koja razređuje alkohol, a čini se da žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.
Penušavo piće, poput šampanjca, može da prouzrokuje da brže osetimo uticaj alkohola zbog mehurića koji pritiskaju želudac, pa tako forsiraju alkohol da brže uđe u krvotok.
Ako ste ljubitelj piva i ponekad volite da preterano uživate u njemu, ovih 7 stvari o njegovom dejstvu treba da znate.
1. Nekoliko minuta posle konzumacije piva
Alkohol posle konzumacije putuje telom do želuca, gde se apsorbuje u krvotok i stiže do mozga i mišića.
2. Posle 10 minuta
Telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga deponuje, pokušava da ga razgradi i reši ga se što pre.
3. Posle 15 minuta
Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga uklonio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji pretvara alkohol u druge hemijske sastave. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovan sastav koji je uzrok mamurluka.
Alkohol se pretvara u acetatnu kiselinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kiseline koje su telu prihvatljive, pa nas to otrežnjava. Pijemo li više nego što jetra može da podnese – postajemo pijani.

4. Posle 20 minuta
Počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.
5. Posle 45 minuta
Delovanje alkohola je na vrhuncu.
6. Posle 60 minuta
Posle 60 minuta imamo potrebu da idemo u toalet jer je alkohol diuretik, pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku, što znači da moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.
Ako prestanemo da pijemo osećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani, to je loše za nas jer je telo dehidrirano.
7. Posle 12 časova
Kada se probudimo, verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ i drhtavicu, kao i simptome koje uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u organizmu.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Saznajte šta se događa u organizmu kada pijete pivo

Izvor: Scandal.rs, 11.Avg.2015

Gazirana pića i alkohol imaju ozbiljan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o dejstvu piva na organizam pošto je ono 24 sata bilo u našem krvotoku...Kada konzumiramo pivo, ono posle 5 minuta ulazi u krvotok i odmah deluje na mozak i mišiće. Sledećih sat vremena telo pivo vidi...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.