SVETSKA ANKETA Koje mesto zauzima Srbija na listi najvećih pivopija?

Izvor: Blic, 20.Nov.2014, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETSKA ANKETA Koje mesto zauzima Srbija na listi najvećih pivopija?

Druga po redu kompanija za proizvodnju piva "SABMiler" sprovela je anketu u kojoj je ispitivala koje države sveta najviše konzumiraju popularno piće od hmelja. Srbija se nalazi u gornjem delu tabele, sa 74 litra godišnje po glavi stanovnika.

"Euromonitor internešnl" je kompanija koja prati količinu kupljenog piva u više od 80 država sveta, a u svom istraživanju pokazala je da Evropljani i dalje obožavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovo piće.

Prvo mesto neprikosnoveno drže Česi, sa 143 litra popijenog piva po glavi stanovnika, na godišnjem nivou. Najviše piva kupili su Kinezi, čak 54 milijarde litara, ali s obzirom na brojnost populacije, to ispada svega 4  litra po glavi stanovnika.

Nemci su na drugoj poziciji sa 110 popijenih litara, dok se Srbija nalazi u "gornjem domu" pivopija, sa 72 litra popijenog piva po glavi stanovnika. Od zemalja u regionu, ispred je samo Hrvatska sa 82 i Rumunija sa 90 litara popijenog piva.

Lista top 10 zemalja sa najvećom količinom popijenog piva izgleda ovako:

1. Češka - 143 litra

2. Nemačka - 110 litara

3. Austria - 108 litara

4. Estonia - 104 litra

5. Poljska - 100 litara

6. Irska - 93 litra

7. Rumunija - 90 litara

8. Litvanija - 89 litara

9. Hrvatska - 82 litra

10. Belgija - 81 litar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.