Rađa se kralj piva, vredan 200 mlrd €

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rađa se kralj piva, vredan 200 mlrd €

Najveći svetski proizvođač piva AB InBev objavio je nameru da kupi svog konkurenta SABMiler, da bi formirao giganta koji će proizvoditi oko trećinu piva u svetu

To pivo imalo bi berzansku kapitalizaciju veću od 200 milijardi evra.

Dva najveća proizvođača piva na svetu mogla bi uskoro udružiti snage pošto je Anhojzer-Buš, vlasnik Badvajzera i Beksa, saopštio da je izneo ponudu za preuzimanje Sabmilera, vlasnika Milera i Grolša.

Mada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije bilo detalja ponude, akcije Sabmilera su porasle 22 odsto posle objavljivanje vesti, što ukazuje da investitori očekuju da se u sporazumu ta kompanija vrednuje na oko 90 milijardi dolara. Akcije AB InBeva su porasle za sedam odsto.

Nova kompanija imala bi tržišnu vrednost oko 275 milijardi dolara i bila bi daleko najveći proizvođač piva na svetu, zbog čega bi vlasti u nekim zemljama mogle reagovati pošto dogovor može ugušiti konkurenciju i povećati cene piva.

"Namera AB InBev je da radi s bordom Sabmilera ka preporučenoj transakciji. Nije izvesno da će ovaj pristup rezultirati ponudom ili sporazumom", navela je u saopštenju ta kompanija sa sedpštem u Velikoj Britaniji.

Sab miler je postao drugi najveći proizvođač piva 2002. kada je kompanija Sautafrikan brueris preuzeo Miler bruing sa sedištem u SAD. Ta kompanija sa sedištem u Londonu je saopštila da će ispitati predlog.

AB InBev je stvoren 2009. kada je brazilsko-belgijska kompanija InBev kupila američki Anhojzer Buš.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.