Putevima Đorđa Vajferta

Izvor: RTS, 12.Jun.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevima Đorđa Vajferta

U Pančevu je organizovan turistički obilazak za učenike gimnazije koji su, uz pratnju vodiča, imali su priliku da saznaju gde je poznati industrijalac i dobrotvor Đorđe Vajfert živeo i radio.
Pančevci Đorđa Vajferta znaju pre svega kao vlasnika pivare, najstarijeg industrijskog objekta na ovim prostorima. On se i rodio u kompleksu te zgrade 1850. godine, a posao je nasledio od svog oca Ignjaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U njegovo vreme, to je bilo i mesto najznačajnijih kulturnih dešavanja. O značaju svega toga za razvoj grada saznali su i učenici Gimnazije tokom turističkog obilaska. To je, kako su rekli,  bila lepa prilika da saznaju više o veoma značajnoj ličnosti za Pančevo i Srbiju.
Nekim učenicima posebno je zanimljiva priča o tome kako se nekad pravilo pivo, kako je izgledala pivara.
Turistička organizacija Pančeva ove godine prvi put organizuje manifestaciju "Dani Đorđa Vajferta", a uvod u to je obilazak mesta koja su povezana sa njegovom biografijom.
"Pančevo nema trajno turističku ponudu", kaže vodič Vladimir Jovanović. "Mislim da bi ova priča o Vajfertu i pivarstvu, sa obnovom stare pivare bila nešto trajno što bi dovodilo posetioce i izdvojilo nas na turističkoj mapi Srbije."
Na kraju turističkog obilaska, gimnazijalci su posetili Vajfertovu zadužbinu, Crkvu svete Ane, podignutu povodom pedesete godišnjice njegovog braka, i porodičnu grobnicu, gde je uz velike počasti sahranjen 1937. godine.
rts.pancevo@rts.rs
013 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.