Predlozi i recepti đaka i nastavnika niške Ugostiteljske škole za posnu prazničnu trpezu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jan.2024, 15:24

Predlozi i recepti đaka i nastavnika niške Ugostiteljske škole za posnu prazničnu trpezu

Šta bi trebalo da se nađe na trpezi Badnjeg dana i Badnje večeri i kako to pripremiti, za Južne vesti su predložili učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša. Na njihovom meniju za posnu trpezu našao se potaž od pečuraka, kao i pihtije od boba, pečena pastrmka, posne sarme i pasulj na tavče, dok za dezert predlažu kiflice sa pivom, kolač sa jabukom i poslastice koje nije potrebno peći. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Bogate ukusom i tradicijom sarme će oduševiti svakoga, kažu đaci ove niške škole, dok pasulj preporučuju jer je, napominju, jednostavan, a hranljiv. Za posnom trpezom nezaobilazna je i riba, a za slatkiše su njihova preporuka slasne kiflice sa pivom prelivene i valjane u mlevenim orasima.

Predlog za posnu trepezu osmislili su nastavnici kuvarstva i praktične nastave Suzana Stevanović i Tijana Tomic sa učenicama drugog razreda Katarinom Pejić i Sofijom Milkić Sofija.

Posne sarme foto: Ugostiteljsko-turistička skola

Namirnice: 1 struk praziluka, 4 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 100 grama sojinih ljuspica, 300 grama pirinča, so,biber,aleva paprika, lovorov list, ulj, kiseli kupus.

Način rada: Ispržiti sitno seckani crni i prazi luk dok ne omekša, posoliti, dodati rendanu šargarepu, potopljenu i oceđenu soju, opran i oceđen pirinač, biber, alevu papriku. Doterati ukus i sve izmešati. Kada se fil malo prohladi uvijati sarme u listove od kupusa. Po dnu šerpe poređati listove kupusa, pa sarme. Pokriti listovima kupusa, dodati lovorov list(3 lista) i naliti vodom. Sarme krčkati na tihoj vatri i zapeći u rerni.

Posan pasulj na tavče

Namirnice: pasulj tetovac 1/2 kilograma, crni luk 3 glavice, praziluk 1 struk, so, biber, aleva paprika, brašno, ulje.

Način rada: Pasulj pretrebiti, oprati i staviti da se skuva na tihoj vatri. Kad se pasulj dobro skuva i zrna dobro nabubre, skinuti sa vatre. Pripremiti zapršku. Na ulju propržiti luk, posoliti, dodati brašno, 2 kašike aleve paprike, promešati i još malo dopržiti. Zrna pasulja sa malo vode umešati u zapršku, staviti u vatrostalnu činiju, izmešati, doterati ukus i zapeći u rerni. Može i neka suva paprika da se napuni pasuljem i stavi odozgo, a onda zapeče.

Pihtije od bobafoto: T. R.

Namirnice: 1kg boba, 3 kašičice soli, 1 dl ulja, 1 glavica belog luka, 3 kašičice aleve paprike.

Način pripreme: Bob oprati i očistiti, preliti uveče mlakom vodom da nabubri do jutra. Nožem zaseći opnu i očistiti bob od nje. Očišćeni bob kuvati na tihoj vatri. Skidati penu koja se stvara na površini. Dodati so i malo ulja i pred kraj kuvanja i propasiran beli luk. Kuvati bob dok ne počne da se raspada. Umutiti kuvani bob štapnim mikserom. Masa treba da bude poput pirea. Razliti je u dublje tanjire i ostaviti da se stegne i ohladi.Pre služenja iseći na kocke, preliti zaprškom od zagrejanog ulja i aleve paprike.

Potaž od pečuraka

Namirnice: 150 g ulja, 200 g crnog luka, 300g pečuraka, 100 g brašna, 1,5 l bujona od povrća, 10 g soli, 5 g mlevenog bibera, 1 veza peršunovog lista.

Način pripreme: Na zaagrejanom ulju propržiti sitno sečeni crni luk da malo omekša, dodati sveže šampinjone i pržiti uz mešanje. Zatim dodati brašno i upržiti da dobije svetlo žutu boju. Naliti bujonom i izmešati da nema grudvica i kuvati oko 30 min. Po potrebi dodati još malo bujona. Začinit dodatkom soli i mlevenog bibera i servirati posut sitno seckanim peršunom.

foto: T. R.Pečena pastrmka

Namirnice: 3kg očišćene pastrmke (10 komada ), 3 veće šargarepe, 1 srednji celer, 5 srednjih batata, 500 g brokolija, 1 tikvica, 10 čenova belog luka, so po potrebi, biber i ulje.

Način pripreme: Očišćene pastrmke posušiti i posoliti solju spolja i unutra. U svaku staviti po čen belog luka isečenog uzduž na listiće. Šargarepu iseći na deblje kolutove i malo je prokuvati. Batat oljuštiti i iseći na krupnije komade kao i tikvicu i celer. Brokoli iskidati na cvetove i svo povrće staviti u posudu, začiniti, dodati ulje i promešati. U pleh obložen papirom za pečenje složiti pastrmke i povrće, poprskati uljem i peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko pola sata.

Kiflice sa pivom

Namirnice: 3 šoljice manje za kafu ulja, jedna i po šoljica piva, pola kilograma brašna,1 prašak za pecivo.

Način pripreme: Umesiti sastojke da testo bude glatko, oblikovati kiflice u vidu polumeseca i ređati u pleh. Peći na 200 stepeni. Dok se peku, napraviti šerbet od 250 grama šećera, 2,5 decilitra vode( prokuvati 5 minuta i dodati 1 limun, opran, isečen sa korom). Preliti šerbet preko ispečenih kiflica, okrenuti ih i kada upiju sav šerbet uvaljati ih u mlevene orahe.

Posni kolači sa jabukama

Namirnice: 2,5 šolje za belu kafu(od 3 decilitra ) rendanih jabuka, 1,5 šolja šećera, kašičica sode bikarbone, 1 mala šoljica ulja, 2 šolje od 2 dc brašna, pekmez, mleveni orasi.

Način pripreme: Promešati jabuke, šećer i sodu bikarbonu i staviti da odstoje 15 do 20 minuta. Dodati ulje i brašno, izmešati i peći. Preko opečenog kolača premazati pekmez i posoliti mlevenim orasima. Seći ohlađeni kolač na kocke.

Poslastica bez pečenja

Namirnice: 100 gr pečenog lešnika, 12 svežih urmi, kašika kakaa.

Način pripreme: Sve sastojke staviti u blender i od dobijene smese praviti kuglice. Na kraju ih valjati u kokosovo brašno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Koja se jela mogu spremiti za Božić - preporuka niških đaka i nastavnika

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jan.2024, 11:33

Praseće pečenje, đuveč na niški način, salata od piletine i za dezert salčići - predlog su menija za božićnu trpezu koji su osmislili učenici i nastavnici niške Ugostiteljsko-turističke škole...Nastavnici kuvarstva i praktične nastave Suzana Stevanović i Tijana Tomić zajedno sa učenicama...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.