Izvor: B92, 13.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pivo pokazuje da dobro stojimo"

Lima -- Skok prodaje piva u Peruu pokazuje da Peruanci daleko bolje finansijski stoje nego što kažu, rekao je predsednik te zemlje.

Predsednik Perua Alan Garsija se bori da podršku javnog mnjenja poveća iznad 30 odsto, iako je peruanska ekonomija prošle godine zabeležila rast od devet odsto, što je jedan od najbržih ekonomskih rastova u svetu. "Porasli su prihodi domaćinstava, gradimo više kuća, kupujemo više telefona i trošimo više, mnogo više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piva", rekao je Garsija novinarima ispred predsedničke palate u Limi.

Prodaja iz vodeće peruanske pivare porasla je u prošloj godini za 11,5 odsto.

Jedna anketa, sprovedena ove nedelje, pokazala je da je skoro 70 odsto Peruanaca izjavilo da tek treba da oseti pozitivne posledice ekonomskog rasta.

Siromaštvo je palo na 42 odsto sa više od 50, koliko je bila početkom decenije. Međutim, vlada planira da siromaštvo svede do 2011. na 30 odsto.

Garsija, bivši levičar koji sada zastupa slobodno tržište i globalizaciju, rekao je da su glasači dozvolili da im skok cena hrane zamagli vladina postignuća.

"To je trenutno stanje, ali treba da imate u vidu situaciju u poslednjih pet godina", rekao je on i naveo da shvata da ljudi imaju pravo da izraze svoju frustraciju i da misli da je ona posledica viših cena "stvari kao što su hleb i piletina".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.