Pivnice Beograd

Izvor: BeautifulSerbia.info, 07.Jul.2022, 18:12

Pivnice Beograd

Jedan od omiljenih alkoholnih napitaka, posebno u toku leta naročito za muškarce je i pivo. Poznato je da se na listi najpopularnijih pića u celom svetu, a odmah iza vode i čajeva nalazi upravo pivo, što i nije čudno kada se uzme u obzir koliko taj alkoholni napitak mnogima prija posebno u toku letnjih meseci. Danas čak postoji i bezalkoholno pivo, tako da i oni koji nisu ljubitelji alkohola, imaju priliku da uživaju u njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu BeautifulSerbia.info << specifičnom ukusu.
Zanimljivo je pomenuti da je još 6 000 godina pre Hrista korišćen napitak, koji danas mi poznajemo kao pivo. Naime, pripadnici naroda Sumera su ostavili pisani trag o pivu na glinenim tablicama, tako da je danas poznato da su u njihovo vreme proizvođači piva bili izuzetno ugledni na dvoru.
Još jedna zanimljivost je vezana za pivo, a tiče se nalaza na području Rima, koji potiče iz neolitskog perioda. Naime, na osnovu naknadnih istraživanja je utvrđeno da je posuda od terakote, koja je tom prilikom pronađena, zapravo bila korišćena za pripremu napitka od ječma, paprati, zobi i meda, pa se pretpostavlja da je to svojevrsna preteča piva.
Možda to nije toliko bitno za današnje pivnice Beograd, ali je svakako zanimljivo znati da su mnogi narodi proizvodili napitak koji mi danas poznajemo kao pivo, ali od različitih sastojaka.
Danas se u većini slučajeva pivo pravi od hmelja, odnosno od ječmenog slada, a sve više pivnice Beograd u ponudi imaju i vrste piva koje se spravljaju od pšenice, zatim pirinča i kukuruza. Međutim, stari narodi su koristili ječam, zob, heljdu i pšenicu, kako bi napravili pivo.
Interesantan je podatak da su pojedini narodi dodavali i neke začine, koji su specifični, a što nama danas može da ne deluje baš mnogo logično, s obzirom na to da su u pitanju bili na primer med ili mirođija.
Zanimljivosti o pivu Iako se danas hmelj obilato koristi u proizvodnji piva, kao i ječmeni slad, tek u 13 – om veku je hmelj ušao u upotrebu.
Tokom starog veka, pivo se mahom proizvodilo na području drevne Jermenije, ali i u drevnom Egiptu i Mesopotamiji, odakle se vremenom proširilo na područje Stare Grčke i Starog Rima.
Dugo se smatralo da su Sumeri bili ti koji su prvi počeli da proizvode pivo, a kasnije se došlo do dokaza da su to zapravo bili stanovnici drevnog Vavilona, koji su još sedam hiljada godina pre naše ere proizvodili pivo. Koristili su pšenicu i ječmeni šećer, a na osnovu dostupnih podataka je utvrđeno da su oni poznavali čak 16 različitih vrsta piva.
U Hamurabijevom zakoniku, koji je delo vavilonskog kralja Hamurabija, koji je živeo u periodu od 1729. do 1686. godine pre naše ere se takođe pominje pivo i to je još jedna od zanimljivosti, koje su vezane za ovaj napitak. U tom zakonu je navedeno da pivo ni u kom slučaju ne sme da sadrži veliku količinu vode, ali i da njegova prodajna cena ne sme da bude previsoka.
Mora se priznati da to danas nije slučaj, prosto zato što pivnice Beograd ugošćuju podjednako i muškarce i žene, ali u vreme vladavine vavilonskog kralja Hamurabija je u zakonu bilo vrlo jasno navedeno da žena sme biti samo točitejica piva u pivnici, ali da ne sme da bude gošća bilo koje pivnice. A ako bi se neka žena oglušila o odredbe tog zakona, odnosno ako bi ušla u pivnicu kako bi pila pivo, bilo je naređeno da se spali.
Interesantno je predanje koje se vezuje uz nastanak piva, a do koga je došlo potpuno slučajno. Jedan pekar je napravio testo i ostavio ga na suncu, te zaboravio da ga unese unutra. Kako je prolazilo vreme, ono se jednostavno pretvorilo u neku vrstu tečnosti, koja je zbog kvasca, imala kiselkasto – gorak ukus. Kada se pekar vratio, on je tu tečnost probao i jako mu se dopala, što je kasnije dovelo do nastanka piva, ali je to svakako samo jedno interesantno predanje.
Pivnice Beograd imaju odličnu ponudu Iako su u principu nešto novijeg datuma, pivnice Beograd kao izdvojeni ugostiteljski objekti, svakako se mogu pohvaliti i više nego kvalitetnom i obimnom ponudom. Obično se u takvim ugostiteljskim objektima služe točena piva, a ono po čemu se mnoge pivnice u Beogradu izdvajaju u odnosu na druge jeste njihova ponuda.
Naime, iako se u ponudi većine njih uglavnom nalaze točena piva poznatih proizvođača, takođe mnoge pivnice Beograd nude svojim gostima i zanatska piva, kako se nazivaju piva pripremljena u maloj količini i u privatnoj, omanjoj proizvodnji.
Naravno da i ako su u pitanju ugostiteljski objekti koji su primarno fokusirani na ponudu piva, mnoge pivnice Beograd svojim gostima nude i mogućnost uživanja u drugim napicima. Ipak,  akcenat ponude jeste usmeren na piva, tako da se u ponudi nalaze i takozvana Craft piva, a zatim i pšenična piva, ali i piva u različitim bojama, koja imaju specifičan ukus.
Točena piva koja mnoge pivnice Beograd imaju u ponudi se uglavnom dele na svetla i tamna, kao i na mutna piva.
Da bi maksimalno zadovoljile čak i najzahtevnije goste, mnoge pivnice Beograd im nude i uživanje u muzici, odnosno u koncertima pevača ili bendova, koji se uglavnom organizuju ili u dane vikenda ili petkom, subotom i nedeljom, a ređe u toku cele sedmice.
The post Pivnice Beograd first appeared on Beautiful Serbia.

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.