Pejanović: Otvaramo pitanje pivarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2017, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejanović: Otvaramo pitanje pivarstva

Simpozijumom "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo", koji će biti održan u okviru Dana piva u Zrenjaninu od 28. do 30. avgusta, ima za cilj da otvori pitanje pivarske industrije i da ponovo vrati na scenu pitanje pivarstva i sirovina koje za to vezane, s obzirom na tradiciju koju Srbija i ovaj region imaju u toj oblast.

Predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma prof.dr Radovan Pejanović je na konferenciji za novinare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je održana u Privrednoj komori Vojvodine, najavljujući Simpozijum rekao da je ideja da se tradicionalna manifestacija Dani piva, koja ima prevashodno turistički karakter, poveže sa naučno-stručnim skupom, koji će omogućiti nova saznanja u toj oblasti, kao i susrete vrhunskih stručnjaka iz nauke, obrazovanja, privrede sa posebnima aspektom na proizvodnju piva i sirovina za proizvodnju piva.

"Želimo da ponovo vratimo na scenu pitanje pivarstva i sirovina koje su za to vezane, s obzirom na tradiciju koju Srbija u toj oblasti ima, a namera nam je i da ovim skupom otvorimo pitanje pivarske industrije koje sve više dolazi do izražaja u Srbiji, na taj način što ćemo rasvetliti multidisciplinarno ovu oblast sa tehnološkog, ekonomskog, kulturološkog, turizmološkog aspekta", istakao je Pejanović.

Po njegovim rečima ideja je raspadom Jugoslavije desile su se velike promene u oblasti pivarstva i hmeljarstva, došlo je do gašenja pivara, a sa druge strane, navodi, tržište su osvojile velike, moćne pivare sa Zapada.

"Ova tema ima višestruku korist, pre svega sa apsekta nacionalne ekonomije, jer otvaramo pitanje pivarske industrije kako bi se i ona uvrstila u oblast agrobiznisa i agroindustrije, jer ovde postoji aspekt primarne proizvodnje, proizvodnje hmelja, prehrambene industrije, tako da je to oblast agrarne industrije kojoj se treba u narednom periodu posvetiti", kazao je Pejanović i dodao da je upravo to i poruka državi.

Ovaj skup je, navodi, značajan i za lokalni ekonomski razvoj, ali i za podsticanje preduzetništva.

"Mi želimo da ovim skupom posebno podstaknemo preduzetništvo u pivarstvu, koje beleži pozitivan trend, da prebacimo akcenat na pivo i podržimo mikro i male pivare koje niču i ovo je prilika da se edukuju, skupe i povežu", dodao je Pejanović.

Smatra da država može subvencijama pomoći preduzetnicima u pivarstvu, te da bi to dovelo do podsticanja zapošljavanja i samozapošljavanja.

"Važno da se okupimo, razgovaramo, razmenimo iskustva. Uspostavili smo kontakt i sa evropskim asocijacijama iz te oblasti kako bi im skrenuli pažnju da mogu da računaju na Srbiju kao područje koje ima odlične uslove za razvoj pivarske industrije", naveo je Pejanović i istakao da je u okviru Razvojne agencije Srbije ovaj projekat među 150 projekata ocenjen najvišom ocenom.

Predsednik Naučnog odbora Simpozijuma prof.dr Jan Kišgeci rekao je da je želja da se vrati pivarstvu sa naučno stručnog aspekta.

"Želimo da vratimo nauku na svetlo dana, jer posle raspada Jugoslavije nismo imali ovakve skupove, i ovo je prvi put da sa multidisciplanarnog aspekta govorimo ne samo o pivarstvu, nego i o hmeljarstvu s obzirom na to da je hmelj došao na niske grane i želimo da ga vratimo na stare staze, jer za taj posao vlada interesovanje", kazao je Kišgeci.

Posle globalizacije u pivarstvu, kaže, došli smo na niske grane i ostali bez hmelja.

"Što se tiče poljoprivrede, imamo dobre uslove za bavljenje hmeljarstvom, imamo znanje, sačuvane hmeljarnike, mehanizaciju i težnja nam je da se sada vratimo na stare staze, jer smo nekada, između dva rata, hmelja imali na oko 9.000 hektara", naveo je Kišgeci.

Po njegovim rečima želja organizatora Simpozijuma je da sa agrarnog, tehnološkog i ekonomskog aspekta vrate u fokus nauku o pivu, o hmelju, udruživanju, izvozu hmelja.

"Do nivoa na kakvom je nekada bila proizvodnja hmelja teško je da se hmeljarstvo može obnoviti, ali se vremenom može ići u tom pravcu, a država i nauka u tom procesu moraju pomoći", zaključio je Kišgeci.

Na simpozijumu će učestvovati stručnjaci iz Belgije, Češke, Slovenije, Škotske, Nemačke i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.