PONOVO U SRPSKOJ NOŠNJI: Briselski maneken Pis sa šajkačom i u opancima!

Izvor: Kurir, 15.Feb.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOVO U SRPSKOJ NOŠNJI: Briselski maneken Pis sa šajkačom i u opancima!

Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, danas je, povodom Dana državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju, a iz njega teče pivo. Na sajtu Uprave grada Brisela se navodi da Pis nosi šajkaču i opanke danas od devet do 16 sati.

Šezdesetak santimetara visoka statua dečaka koji piški, napravljena početkom 17. veka, predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Briselu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << legendi, podignuta je u čast mališana koji je na taj način ugasio fitilj bureta sa barutom koji su osvajači podmetnuli pod gradske zidine.

U skladu sa viševekovnom tradicijom, statua se nekoliko puta mesečno svečano presvlači u različite kostime, prema rasporedu koji određuju gradske vlasti, a iz nje u zavisnosti od prilike, umesto vode, poteče pivo ili šampanjac.

"Maneken Pis" je prošle godine prvu put obučen u srpsku narodnu nošnju, a iz njega je tada tekla rakija šljivovica.

Manneken-pis aux couleurs de Serbie- Jour de la fête nationale pic.twitter.com/lUnMcWFOow

Autor: Agencija TANJUG

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Briselski maneken Pis danas u srpskoj nošnji

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2016, 09:03

Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, danas je, povodom Dana državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju, a iz njega teče pivo...Na sajtu Uprave grada Brisela se navodi da Pis nosi šajkaču i opanke danas od devet do 16 sati...Šezdesetak santimetara visoka statua dječaka koji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.