Otpadna voda je sirovina

Izvor: Beta, 10.Apr.2023, 11:16

Otpadna voda je sirovina

Fabrika vode u Lisabonu, jedno od najvećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Portugaliji, recikliranu vodu ne samo da šalje za zalivanje ili u industrijske pogone, već od nje pravi i pivo.Akva do Težo Atlantiko (Aguas do Tejo Atlantico), deo grupe Vode Portugala, prima i tretira otpadne vode koje "proizvede" oko 750.000 stanovnika iz 23 opštine u oblastima Amadora, Lisabon i Oejraš. Tako direktno doprinosi javnom zdravlju, životnoj sredini i dobrobiti građana."Trudimo se da nema otpadne vode. To je sirovina koju transformišemo u ono što je dobro", rekao je grupi novinara iz Srbije koja je posetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope - Medijske posete EU direktor komunikacija u fabrici Markuš Batista (Markos).Prema njegovim rečima, u svetlu posledica klimatskih promena, nestašice resursa, nestabilnosti tržišta i snabdevanja, kao i recesije, cilj je "biti održiviji, više cirkularan".Batista je istakao da je voda najvažniji resurs, da je ona bogatstvo i da od ljudi zavisi koliko će je i kako koristiti.U fabrici sa jednim od najvećih zelenih krovova u Evropi najpre se iz otpadnih voda uklanjanju krupniji i sitniji delovi otpada, zatim masnoće i prljavština, slede primarna sedimentacija, biološki tretman i sekundarna sedimentacija.Ponekad je potrebno i uklanjanje materija poput azota i fosofora a u ...
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Fabrika vode u Lisabonu od reciklirane otpadne vode pravi pivo

Izvor: Danas, 10.Apr.2023

Fabrika vode u Lisabonu, jedno od najvećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Portugaliji, recikliranu vodu ne samo da šalje za zalivanje ili u industrijske pogone, već od nje pravi i pivo.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.