Izvor: Magyar Szó, 24.Feb.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od pivare muzej

Ako sve bude išlo po planu već krajem aprila bi se u Zrenjaninu mogao otvoriti muzej piva. Ideju planira da ostvari udruženje građana „Urbani Forum“, i to u napuštenoj zgradi nekadašnje pivare ZIP, gde je već pre više od decenije zaustavljena proizvodnja. Prema mišljenju inicijatora otvaranje muzeja piva bi poboljšalo sliku Zrenjanina, jer je ovaj grad bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << poznat po proizvodnji piva čak od 1745. godine. Pored toga grad je postao poznat i po manifestaciji Dani piva, koja se održava skoro tri decenije, i koja godišnje ima više stotina hiljada posetilaca.

U napuštenoj zgradi se još nalazi zakonom zaštićena oprema pivare, a građani Zrenjanina su u svojim kolekcijama očuvali stare pivske flaše, etikete i krigle. Planira se postavljanje opreme potrebne za pravljenje piva, bogatog foto-materijala i drugih dokumenata vezanih za proizvodnju piva. Planira se takođe da posetioce muzeja, sa postavom, upozna stručna osoba koja je nekada radila u puvari. Pored istorije i tehnologije pravljenja piva u ponudi bi bio i izlet brodićem na Begeju do rezervata prirode Carske bare i do Ečkog dvorca.

Inače prošle godine bilo je 270 godina od kada je započeta proizvodnja piva u gradu na Begeju. Očigledno je da nije realno vraćanje nekadašnjeg punog kapaciteta proizvodnje piva, ali bi pokretanje mini pivare, koje su sada u modi, po mišljenju mnogih moglo biti izvodljivo. Za to ima primera na pretek u mnoštvo evropskih država. Tim više što se, uprkos informacijama koje se čuju u javnosti, oprema pivare sačuvala u najvećoj meri, a zajmodavci je još nisu razvukli.

Istovremeno, prema inicijatorima, ostali deo zgrade, gde ne bi bilo proizvodnje, mogao bi se konzervisati i pretvoriti u neku vrstu fabričkog muzeja, ali bi se sadržaj mogao popuniti i drugim stvarima. Na taj način bi se mogao sačuvati autentičan izgled zgrade i ne bi bilo problema ni sa održavanjem.

U zrenjaninskoj pivari je proizvodnja tekla od 1745. do 2006. godine. Tri godine ranije fabrika je privatizovana, tada je 51,04 posto pivare kupio Momčilo Rajić za 912 hiljada evra, ali je početkom 2006. godine proizvodnja prekinuta, a bez posla je ostalo 250 radnika. Lokalna samouprava, kao jedan od zajmodavaca, je inicirala pokretanje stečajnog postupka kako bi se izbeglo automatsko brisanje iz registra.

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Uskoro Muzej piva u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2016

U Zrenjaninu će, možda, u starom pogonu pivnice u kojoj je, nakon privatizacije 2003. godine, prekinuta proizvodnja krajem aprila biti otvoren Muzej piva...O tome šta će se sve naći u Muzeju piva za Jutarnji program Televizije Novi Sad saznaje novinarka Jelena Pejački...Zrenjanin je poznat i po...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.