Od kobasica i piva do pasulja sa đumbirom

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 07.Mar.2010, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kobasica i piva do pasulja sa đumbirom

BON - Ko voli jaku hranu taj će se u Nemačkoj najesti. Pečenje i kolenice - to su specijaliteti nemačke kuhinje. Ali, naravno, i mnogo više od toga. Postoji više od hiljadu vrsta piva, a nemačka vina su na svetskom glasu. Klasičan nemački obrok po tradiciji čine meso, tamni sos i krompir, prenosi Dojče vele.

Međutim, ne postoji nešto što bi se moglo nazvati jedinstvenom nemačkom kuhinjom, jer svaki kraj zemlje ima sopstvene specijalitete, od "zauerbratena" pečene konjetine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << (danas uglavnom zemenjene govedinom) u aspiku, specifične za regiona u slivu reke Rajne, do "labskausa" mešavina mlevene govedine, krompira, haringe, cvekle i luka - garnirano jajetom na oko - specifične za sever Nemačke.

U Donjoj Saksoniji na meniju je "grinkol" - vrsta kupusa sa specijalnom kobasicom koja se zove "pinkel", a Tiringija je poznata po svojim knedlama od krompira i tirinškim kobasicama.

U Bavarskoj su čuvene bele kobasice, "vajsvurst", koje se ne jedu posle jedanaest pre podne i nipošto se ne seku, nego se "isisavaju" iz creva.

Pošto u Nemačkoj živi više od sedam miliona stranaca, to svakako utiče na nemačke navike kada je ishrana u pitanju. Znaju za italijansku picu i špagete, tursku picu - debela palačinka punjena salatom i fetom, ali i turski kebab - isto ono što je kod Grka giros.

Glad se može utoliti i u nizu svih mogućih restorana - kineskih, vijetnamskih, korejskih, tajlandskih, španskih, azerbejdžanskih, ruskih, srpsko-hrvatsko-bosanskih, marokanskih, libanskih, kubanskih. Ima tu i čudnih mešavina. Ako ste znatiželjni i nađete pravo mesto, možete da poručite šniclu sa krompir knedlama i karijem ili pasulj sa đumbirom. Postoji i varijanta sa nanom koja je izvanredna.

Pivo je i dalje najomiljenije piće Nemaca. U proseku svaki Nemac popije oko 116 litara. Nije ni čudo, postoji više od hiljadu vrsta piva. Pravljenje tog napitka ima dugu tradiciju, a zakon o "čistom pivu", o tome kako mora da se pravi usvojen je 23. aprila 1516. godine. To je, inače, Dan piva, a pomenuti zakon najstariji je propis na svetu koji se odnosi na pripremanje namirnica.

Nemačka je poznata i po vinu. Ono se sve više pije, tako da pomalo potiskuje čak i pivo. Nemački rizling čuven je u svetu, a poznata su i neka druga, mnogo bolja bela vina silvaner i miler-turgau, a od crnih dornfelder i burgundac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.