Nominacije za baštinu UNESCO

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 02.Avg.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nominacije za baštinu UNESCO

BEOGRAD - Pet kulturnih dobara iz Srbije preliminarno uvršteni u kulturna dobra koja će biti nominovana za upis na UNESCO listu svetske kulturne baštine, prenosi B92.

To su Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice i Smederevska tvrđava.

Preliminarna lista je usvojena tokom 34. zasedanja Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, u glavnom gradu Brazila, gde delegaciju Srbije predvodi ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kulture Nebojša Bradić.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, za kulturna dobra koja su na preliminarnoj listi prikupljena je dokumentacija u skladu sa kriterijumima koje je ovaj Komitet i utvrdio.

Na osnovu te dokumentacije, za svaki predlog se radi tzv nominacioni dosije.

Ministar Bradić je za vreme zasedanja Komiteta u Braziliji, kome prisustvuje više od 1.200 delegata, iskoristio priliku da predstavi spomenike Srbije koji su upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine, kao i publikaciju "Svetska baština - Srbija", koja na reprezentativan način predstavlja domaće spomenike kulture.

"Predstavljanje naših kulturnih dobara sa liste UNESCO posebno je značajno u ovom trenutku, jer se naša zemlja kandidovala za mesto člana Komiteta za svetsku baštinu za period od 2011. do 2015", rekao je ministar Bradić.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNESKO proširio listu svetske baštine

Izvor: Blic, 02.Avg.2010

UNESKO je uvrstio još 15 novih lokaliteta i građevina na listu svetske baštine, saopštila je danas na svom sajtu ta agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu...Komitet za svetsku baštinu UNESKO o svojim odlukama je većao od petka u Braziliji, na redovnom godišnjem sastanku na kojem se dopunjuje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.