Izvor: Radio 021, 28.Feb.2021, 18:12

Nemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodato pivo

Nemačkim pivarima biće isplaćena naknada za troškove koje je prouzrokovalo kvarenje piva zbog ograničenja povezanih s virusom korona, rekao je portparol bavarskog ministarstva privrede.

Vlada u Berlinu zatvorila je restorane i otkazala velike događaje kako bi se suzbilo širenje kovida19, pa pivare ne uspevaju da prodaju točeno pivo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Broj buradi piva kojem je istekao rok trajanja ili će uskoro isteći raste iz dana u dan, što će za proizvođače značiti milione evra gubitaka.

Prošle nedelje pivari su vladi uputili otvoreno pismo, tražeći finansijsku pomoć jer im preti propast zbog oštrog pada potražnje usled zaključavanja privrede.

Pismo je potpisalo oko 300 pivara, uključujući nemački ogranak danskog pivara Carlsberga, te Bitburger Braugruppe, Krombacher i Paulaner Brauerei.

Poručili su i da prodaja piva u flašama u prodavnicama nije "ni približno bila dovoljna" da se nadoknadi izgubljena prodaja u ugostiteljskom sektoru i slab izvoz.

Pivare su prošle godine prodale oko 8,7 milijardi hektolitara piva, što je 5,5 odsto manje nego u godini ranije, prema podacima nemačke kancelarije za statistiku.

Portparol ministarstva privrede Bavarske, gde je smeštena većina pivara, objavio je da je vlada pristala da isplati odštetu pivarima za kvarenje piva. Odštetu će dobiti i vinari.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.