Naš predlog za vikend obilazak Istočne Srbije

Izvor: Megafon.co, 27.Maj.2020, 16:59

Naš predlog za vikend obilazak Istočne Srbije

Hoćemo li ili nećemo ići ove godine na more? Dok je to neizvesno, mi smo rešili da se podsetimo čega sve ima kod nas i upustili se u vikend obilazak Istočne Srbije.
Napominjemo da ovo nije plaćeni tekst i da samo prenosimo svoja iskustva. I nadamo se da će vam naše putešestvije poslužiti kao inspiracija.
Rogljevačke i Rajačke pimnice Neki ih zovu pivnice, neki pimnice. Neki kažu Rogljevačke, neki Rogljevske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co <<
U svakom slučaju, pimnice su jedinstveni objekti namenjeni preradi grožđa i negovanju vina. One su u Negotinskim selima organizovane kao čitava naselja. Ali naselja u kojima živi vino, a ne ljudi!
“Nekada ih je bilo u većini naselja oko reke Timok, ali su danas sačuvane samo one u selima Rajac, Rogljevo, Smedovac i Štubik. Većina ih je podignuta u XIX i početkom XX veka, ali se smatra da ih je bilo i u XVIII veku”, piše na sajtu Opštine Negotin.
Na sajtu Visit East Serbia kažu da Rogljevačkih ima oko 150, a Rajačkih pimnica oko 270. Ono što su nam vinari koje smo tamo sreli rekli – u Rogljevu danas radi možda desetak pimnica.
Dok šetate kroz ova dva sela kamenih kuća, domaćini će vas pozvati da, bez obaveze da kupite, probate njihova vina, rakije i ostale proizvode. Naša preporuka je crna tamjanika, karakteristična baš za ovaj kraj.
Možete i da spavate u pimnicama i u okolnim selima, noćenje sa doručkom kreće se od 15ak evra na gore. Vino u pimnicama prodaje se za oko 500 dinara po litru.
Nama je naš domaćin organizovao i večeru u svojoj pimnici pod zvezdanim nebom. OVDE pogledajte i kako izgleda Staro rajačko groblje.
Spomenik prirode Lisine Ako ste se oporavili od degustacije vina, kao što mi baš i nismo, krenite put Lisina.

Spomenik prirode Lisine pod zaštitom je države. U njegovom sklopu možete pogledati Veliko Vrelo i velike i male vodopade. Tirkizna voda izgleda kao da nije sa ovog sveta! Pored možete da sednete u neki od restorana na kafu ili ručak i jednostavno uživate u prirodi. A svakako ćete imati bezbroj fenomenalnih fotogafija za Instagram.
I Krupajsko vrelo nije daleko odavde, pa ako mi nismo stigli da ga obiđemo, ne znači da ne treba da se nađe na vašoj ruti.
Manastiri Manasija i Ravanica Usput ne propustite da vidite delić srpske istorije u manastirima Manasija i Ravanica.
Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, starijeg sina kneza Lazara i kneginje Milice. Zidan je od 1407. godine do 1418. godine. Opasavaju ga ogromne zidine sa 11 kula koje su imale ulogu da ga štite. U njemu je organizovana čuvena Resavska škola. U njoj su prepisivana dela, prevođena, a i sama je bila izvor mnogih pisanih dela. I despot Stefan Lazarević je bio pisac, a njegovo najpoznatije delo je Slovo ljubve. Rad u manastiru se nastavio i kasnije, kroz ceo 15. i 16. vek.
Manastir Ravanica sazidan je između sedamdesetih i osamdesetih godina 14. veka. Zadužbina je Kneza Lazara, čije se mošti i danas tu nalaze.
“Prvi put su u Ravanicu donete 1390. godine iz crkve Svetog Vaznesenja u Prištini. Godine 1690. ravanički monasi u Velikoj seobi nose sa sobom mošti u Sentandreju. Nakon sedam godina mošti su prenesene u Vrdnik u manastir Novu Ravanicu gde ostaju do 1942.”, piše na sajtu ravanica.rs.
Nakon toga prenesene su iz Vrdnika u Sabornu crkvu u Beogradu. Povodom 600. godišnjice boja na Kosovu i na putu do Ravanice, nošene su u skoro 30 mesta u Srbiji. Posle skoro tri veka mošti kneza Lazara su 9. septembra 1989. godine položene ponovo u njegovu zadužbinu, gde su ostale do danas.
Resavska pećina Najpoznatija uređena pećina u Srbiji – Resavska pećina nalazi se oko 20 km od Despotovca, u istom pravcu kao i Lisine. Istraživanje je počelo 1962, a otvorena za posete turista 1972. godine nakon 10 godina uređivanja. Dužine je oko 4,5 km, a turisti obilaze 800 m potpuno uređene staze. Stručnjaci procenjuju da je stara oko 80 miliona godina. Dok je najstariji pećinski nakit nastao pre oko 45 miliona godina. Temperatura u pećini je 7 stepeni, pa ponesite obavezno nešto toplije da obučete. Ili možete na ulazu iznajmiti jaknu za 100 dinara. Ulaznica za pećinu je 350 dinara. Video iz Resavske pećine moći ćete uskoro da vidite na Megafonu. A do tada pogledajte delić nakita na ovim fotografijama.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.