Na pomolu stvaranje najveće pivarske korporacije u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu stvaranje najveće pivarske korporacije u svetu

BRISEL/NJUJORK - Belgijski InBev NV krenuo je da za 46,3 milijadi dolara kupi američku korporaciju Anhjuzer-Buš (Anheuser Busch) i stvori najmoćniju pivaru na svetu u najvećem preuzimanju jednog proizvođača alkoholnih pića ikad.

Akcije InBeva skočile su danas u Briselu za oko 4 proceneta, na 49 evra, na vest da belgijska kompanija, čije marke uključuju piva Stela Artoaz (Stella Artois) i Beks (Beck's), nudi 65 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dolara za akciju Anhjuzera, koji dominira pivarskim tršištem SAD sa udelom od 48,5 proceneta.

Industrija piva prolazi kroz talas konsolidacije, sa pristankom Skotiš i Njukastla (Scottish & Newcastle) da ga podele Karlsberg i Hajneken, i sporazumom SABMilera i Molsona da spoje svoje američke operacije.

Ponuda InBeva je 24 odsto iznad cene akcija Anhjuzera na dan pred izveštaj o početku razgovora o spajanju i može da bude tek početni korak u pregovorima koji bi verovatno podigli konačnu cenu.

Akcije Anhjuzera iz Sent Luisa, proizođača Budvajzera (Budwiser) i Mičeloba (Michelob), skočile su na jučerašnjem zatvaranju berze za više od 7 proceneta, na 62,73 dolara.

InBev, osnovan 2004. godine spajanjem belgijskog Interbrua (Interbrew) sa brazilskim AmBev, kaže će "ući u dijalog sa ciljem stvaranja prijateljske kombinacije."

Većim delom prošlog veka, od kako se nemački emigrant Adolfus Buš oženio sa Lili Anhjuzer i počeo da radi u pivari njenog oca, vodeći američki proizvođač piva je pod rukovdstvom članova porodice Buš. Oni će se po svoj prilici najviše opirati spajanju, kažu analitičari, ali je porodično vlasništvo nad pivarom palo na tačku sa koje oni ne mogu da ga spreče.

Ako InBev kupi Anhjuzer za 46 milijardi dolara biće to najveće preuzimanje ove godine u svetu, i treća najaveća kupovina jedne američke kompanije u istoriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgijanci nude 46 milijardi dolara za američku pivaru

Izvor: Blic, 12.Jun.2008

Belgijski InBev NV krenuo je da za 46,3 milijadi dolara kupi američku korporaciju Anhjuzer-Buš i stvori najmoćniju pivaru na svetu u najvećem preuzimanju jednog proizvođača alkoholnih pića ikad.....Akcije InBeva skočile su danas u Briselu za oko 4 procenta, na 49 evra, na vest da belgijska kompanija,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.