Izvor: B92, 10.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Biće novih investicija

Beograd -- Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da očekuje investicije veće od milijardu dolara u ovoj godini.

Vrednost stranih investicija u Srbiji ove godine mogla bi da pređe milijardu dolara, tvrdi Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga. U odnosu na prošlu godinu, to bi bilo skoro tri puta manje. Ministar je, kao pomoć medijima, najavio mogućnost izmene zakona o oglašavanju, kojim bi bilo omogućeno reklamiranje vina i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piva.

Ministar je objasnio da to nisu samo pića, već i neka vrsta hrane.

Većina predstavnika najvećih stranih investitora u Srbiji, za razliku od prethodnih godina, na pitanje koliko će ove godine uložiti u Srbiju odmahuje glavom, sleže ramenima ili ne želi da priča o konkretnim sumama.

Ipak, ministar Milosavljević kaže da su neka strana ulaganja ove godine skoro izvesna.

"Pored Gasproma, ja očekujem investiciju još jedne ruske banke u Srbiju, uspešan završetak nekoliko privatizacija, čiji su tenderi u toku ili pri kraju”, kaže Milosavljević.

"Očekujem da će 'Fijat’ jedan deo svojih finansijskih obaveza uplatiti i ispuniti, i isto tako očekujem možda još jedno iznanađenje ove godine da se desi, ali ako bih vam rekao - ne bi bilo iznanađenje”, rekao je on.

Na pitanje da li je švedski proizvođač nameštaja "Ikea” to iznanađenje, što je bilo najavljeno još pri predstavljanju 100 dana rada njegovog Ministarstva, ministar kaže da je "Ikea” jedno od očekivanih iznenađenja.

"Sad ste me naterali da razmišljam šta ću da kažem, i ako ne mislim baš uvek šta ću da kažem. Jeste, jedno od očekivanih iznanđenja je 'Ikea’. Pri tome, sada ne mogu sa sigurnošću da garantujem da li će se i kada to desiti. Ali, intenzivno se na tome radi”, pojasnio je on.

Članovi Američke privredne komore smatraju da će Srbija najbolje proći kroz krizu ako se bude trudila da zadrži postojeće investitore i obezbedi im još povoljnije uslove poslovanja.

Na pitanje koliki će biti njihov udeo u najavljenih milijardu dolara ovogodišnjih investicija, ipak nemaju odgovor.

"Jako dobro pitanje. A, ja ću vam reći da takvu izjavu ne mogu da dam zbog toga što ono što smo mislili da će se dešavati pre tri meseca, toliko je daleko od realnosti”, rekao je predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković.

"Planovi naše organizaije trenutno nisu fokusirani na dovođenje novih stranih investicija, nego na proširenje postojećih i svakako zadržavanje onih kompanija i investicija koje su prisutne u Srbiji”, kaže on.

Koliko je poslovanje u Srbiji još daleko od zapadnih zemalja govori i podatak da se strane kompanije koje posluju u Srbiji još žale na komplikovane birokratske procedure, ali i na nerešeno pitanje vlasništva nad zemljištem.

Kako kažu, bilo bi dobro sa Srbija radi na jačanju konkurentnosti i tako privlači one koji hoće da ulažu novac.

A, konkurentnost nema nikakve veze sa svetskom ekonomskom krizom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.