Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018, 01:11 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Marinirana piletina u pivu i pečena na grilu
Sasvim poseban ukus.
Sastojci:
- 4 pileća bataka i karabataka u komadu
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica luka u prahu ili manja glavica crnog luka
- 1 kašičica dimljene mlevene paprike
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 3 do 4 čena belog luka
- sok od pola limete po ukusu
- so ili suvi začin za piletinu
- 355 ml >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << piva
- peršun, majčina dušica
Za sos: 4 pune kašike kečapa 4 i pune kašike ljutog sosa
Piletinu očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom i staviti u veliku kesu koja može da se zatvori. U posudu staviti maslinovo ulje, pasirani beli luk, luk u prahu, ako ga nemate, možete koristiti i svež crni luk, isečen na sitne kockice, maslinovo ulje, sok od limete, mlevenu crvenu papriku, ljutu papriku, biber, kumin i na kraju sipati pivo i sve dobro izmešati i tek na kraju dodati so po ukusu.
Tako pripremljenu marinadu sipati u kesu u kojoj je meso i na kraju dodati grančice peršuna i majčinu dušicu.
Zatvoriti kesu i okrenuti nekoliko puta da marinada bude svuda okolo mesa. Ostaviti tako nekoliko sati u frižideru, da piletina upije sve začine, najbolje preko noći.
Zagrejati gril, premazati sa malo ulja i staviti piletinu da se peče (premazati sa uljem da se piletina ne zalepi za gril) oko 25 do 30 minuta, okrenuti piletinu i premazivati piletinu sa marinadom, svakih 7 do 8 minuta.
Poslužiti posutu sa malo sitno iseckanog peršuna i isceđenog soka od limete ili pomešajte kečap i ljuti sos i premazati grilovanu piletinu.