Ljubitelji piva znaju da je ono uvek u zelenim ili braon flašama, ali da li ste znali zbog čega? (FOTO)

Izvor: BKTV News, 09.Mar.2017, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubitelji piva znaju da je ono uvek u zelenim ili braon flašama, ali da li ste znali zbog čega? (FOTO)

Ovaj zanimljivi podatak o omiljenom piću sigurno niste znali.

Svi ljubitelji piva znaju da se ovo alkoholno piće koristi još od starog Egipta, a da se tek od 19. veka flašira i prodaje.

Međutim, kako je potražnja za ovim napitkom rasla, tako je pivo počelo da se proizvodi u staklenim bocama, što je bilo kratkoročno rešenje, idealno samo u zimskim mesecima.

Proizvođači su ubrzo shvatili >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da kada dođu topli dani, nešto se neobično dešavalo sa okrepljujućom tečnošću. Naime, pivo u providnim bocama, počelo je neprijatno da miriše.

Ispostavilo se da providno staklo propušta UV zrake i tako menja njegov ukus.

The weird reason beer bottles have always been green and brown – and never clear - https://t.co/yHojkqOmFA https://t.co/vakFWkiQqL

Pivare su brzo pronašle rešenje za ovaj problem i počele su da koriste flaše braon i zelene boje, jer se ispostavilo da tamnije staklo sprečava prodiranje štetnog UV zračenja.

Ako se pitate zašto su zelene boce zastupljenije od braon, odgovor je da se tokom Drugog svetskog rata nije proizvodilo staklo u braon boji!

Od tada, zelena je postala tradicionalna boja flaše ovog pića, mada današnje pivare poseduju tehnologiju kojom mogu da stave zaštitni sloj na flaše i tako spreče prodiranje sunčeve svetlosti.

Mnogi bi rado u belgijsku skupštinu: Poslanicima zaprećeno da će im ukinuti besplatno pivo i vino, oni se pobunili!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.