Kud narodna vojska prođe ...

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kud narodna vojska prođe ...

Meštani rumunskog sela Galičea, suočeni sa talasom otpuštanja zbog svetske ekonomske krize, dobili pomoć od vojske. Preko noći, mesto se pretvorilo u "vojnu bazu", jer su svi seljani odeveni u stare uniforme rumunske vojske. Pivo samo iz zelenih flaša.

Stare uniforme rumunske vojske, koje potiču još iz vremena Varšavskog pakta, postale su pravi modni hit u selu Galičea, pošto su lokalne vlasti prihvatile obilatu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoć vojske i meštanima podelile 280 šinjela, 350 kapa, 860 lanenih košulja, oko 1.000 opasača i 1.000 pari pantalona.

"Podelili smo to i bogatim i siromašnim u znak sećanja na vojsku. Tražili smo i šatore, ali ih nismo dobili", rekao je gradonačelnik Galičee Jon Nafliju dnevniku "Adevarul", objašnjavajući da je čitava akcija pokrenuta nakon što je ministarstvo odbrane pokrenulo reforme, koje su uključivale i promenu uniformi.

I selo se odmah pretvorilo u vojni logor, pošto su uniformisani meštani počeli da paradiraju Galičeom, pozdravljajući se međusobno kao pravi soldati i, povremeno - zvižde za devojkama.

Poklon vojske zgodno se podudario sa ekonomskom krizom koja je pogodila čitav region, u kojem je stopa nezaposlenosti, gotovo preko noći, skočila na čak 80 odsto, pa metamorfoza Galičee iz običnog zemljoradničko-industrijskog sela u poprište "vojne diktature" i nije toliko začuđujuća.

Marsovci napadaju

Danju i noću, peške ili na biciklima, kako piše "Adevarul", ulice sela preplavljene su u zeleno odevenim ljudima, koji su, ubrzo, dobili nadimak "marsovci". "Stanovnici su toliko zeleni, da su konji došli u iskušenje da prezalogaje nove odore svojih vlasnika".

Sveštenici u lokalnim crkvama, isprva, zabranjivali su "marsovcima" da uniformisani ulaze u crkve, ali su ubrzo odustali, napominjući da je "manija" dostigla takve razmere da novopečeni soldati čak i pivo piju isključivo iz zelenih flaša.

"Deset piva u zelenim flašama", naručio je u lokalnoj birtiji sveže promovisani kaplar Jon Kristoloveanu, jedan od niza novopečenih vođa u Galičei. "Žena umire od ljubavi kad me vidi u uniformi. Vojska nosi sa sobom izvesnu količinu hemije", tvrdi "kaplar" Krisoloveanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.