Klimatske promene: Pivo, kafa, čokolada, riba i krompir žrtve zagrevanja

Izvor: B92, 16.Jul.2019, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene: Pivo, kafa, čokolada, riba i krompir žrtve zagrevanja

Evo šta bi moglo da nestane sa rafova za samo nekoliko decenija.

Možda ćemo morati da se oprostimo od omiljene hrane i pića. Razlog - klimatske promene.

Dok se temperature i klimatski obrasci menjaju, može doći do problema sa rastom useva, a životinje i ribe mogle bi da izumru.

Šta sve može da nestane sa vaših tanjira u budućnosti i zašto?

Uzmite dobar gutljaj iz šoljice, jer bez obzira da li ste ljubitelj kafe ili čaja, prognoze ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deluju dobro.

Usled globalnog zagrevanja, zemljište pogodno za uzgajanje kafe će se do 2050 verovatno prepoloviti. Očekuje se da će divlje vrste kafe potpuno izumreti do 2080.

U Tanzaniji, jednom od najvećih izvoznika kafe, usevi su se već smanjili na pola u proteklih 50 godina.

Ako mislite da možete da izbegnete krizu tako što ćete se prebaciti na čaj, naučnici u Indiji možda imaju loše vesti za vas.

Monsuni koji "neguju" plantaže čaja postaju sve intenzivniji i počeli su da utiču na ukus useva.

Stoga, pripremite nepca na manje ukusne, razvodnjene čajeve u bliskoj budućnosti.

Čokolada je definitivno neočekivana žrtva globalnog zagrevanja. Mahune kakaa vole visoke temperature i veliku vlažnost.

Ali ono što vole još više je stabilnost.

Biljke kakaa su zahtevne baš kao i biljke kafe, a svaka promena u temperaturi, padavinama, kvalitetu zemljišta, suncu i brzini vetra može imati drastičan uticaj na žetvu.

Uzgajivači u Indoneziji i Africi su već počeli da se prebaciju sa uzgajanja kakaa na stabilnije useve, kao što su palmino ulje ili drvo kaučuka.

Za 40 godina, Gana i Obala Slonovače su očekivale porast prosečne temperature za dodatna dva stepena. Ove dve zemlje su zaslužne za dve trećine izvoza kafe u svetu.

To će u praksi loše uticati na pristupačnu cenu čokolade.

"Okej, ovo je loše", reći ćete možda, "ali šta je sa svakodnevnim i manje zahtevnim stvarima? Kao što su riba i krompir?"

Pa, ribe su sve manje i manje. Jedan od razloga za to je sve niži nivo kiseonika u okeanima koji se zagrevaju. Ugljen dioksid takođe čini morsku vodu kiselijom, što znači da školjkama sve teže raste ljuska.

Ozbiljni dokazi su u mreži - globalni ulov je već opao za pet posto. Oni koji love ribu u Severnom moru uočiće da im je ulov opao čak za trećinu.

A šta je sa krompirima?

Jeste da rastu pod zemljom, ali će i oni trpeti zahvaljujući sve češćim sušama.

Samo jedno vrelo leto 2018. u Velikoj Britaniji je uticalo da se rod krompira smanji za četvrtinu, dok se svaki pojedinačni plod smanjio za tri centimetra, preneli su britanski mediji.

Industrija konjaka u jugozapadnoj Francuskoj stara 600 godina je u krizi. Sve veće temperature čine da je njihovo grožđe preslatko za destilovanje.

Proizvođači izbezumljeno traže pogodne zamene, trošeći na stotine hiljada evra svake godine na istaživanje, ali sa malo uspeha do sada.

Malo dalje na severu, u Škotskoj, proizvođači viskija se takođe drže za glavu. Globalno zagrevanje je smanjilo zalihe sveže vode zbog suša.

Prošlog leta, mnogi proizvođači viskija su bili prisiljeni da ugase proizvodnju, a metereolozi upozoravaju da ekstremni vremenski uslovi postaju sve učestaliji.

Verovatnoća vrelih, suvih leta na Britanskim ostrvima je porasla 30 puta u odnosu na predindustrijsko doba, kažu podaci britanskog nacionalnog servisa za vremensku prognozu.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska sada mogu da očekuju ekstremna leta na svakih osam godina, a i u mnogim drugim državama je slična priča.

Isti problem muči i prozvođače piva od Češke do Amerike. Suočavaju se sa dvostrukim problemom - manjkom vode i neuspelim usevima usled suša.

Možda ćete reći da ni jedna od ovih namirnica nije esencijalna za vas lično. Ali uzmite ovo u obzir: iza dramatičnih promena u globalnom lancu hrane nalazi se stotine hiljada ljudi koji će izgubiti sredstva neophodna za opstanak.

Da ne pominjemo rast cena do kog će neizbežno doći zbog neuspešnih žetvi.

Nedostatak hrane može lako da izazove humanitarnu krizu i da pogorša političku nestabilnost. Kao što vidite, više se ne radi samo o vašoj jutarnjoj šoljici kafe.

DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [48801885]

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrana i piće nestaju: Pivo, kafa, čokolada, riba i krompir su žrtve klimatskih promena

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2019

Neke od naših omiljenih namirnica su pod rizikom zbog ubrzanog zagrevanja naše planete. Evo šta bi moglo da nestane sa rafova za samo nekoliko decenija...Getty ImagesPorast temperature u proseku za jedan stepen dovodi do toga da bi jedna trećina žetve mogla da izumre...Možda ćemo morati da se...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.