Kiselina iscurila zbog oštećenja na tanku

Izvor: Blic, 08.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiselina iscurila zbog oštećenja na tanku

Iako još nije poznat tačan uzrok nedavnog izlivanja opasne hlorovodonične kiseline iz rezervoara pivare BIP, „Blic nedelje" od generalnog direktora ove kompanije, Vimantasa Pečiure, saznaje da je kiselina najverovatnije iscurila zbog greške u materijalu tanka. U narednih nedelju dana, najavljuje Pečiura, biće gotovi i zvanični rezultati istrage.

– Tank, koji je pušten u rad pre sedam godina, imao je sertifikat za upotrebu i bio je predviđen za skladištenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hlorovodonične kiseline. Isticanje hlorovodonične kiseline ove koncentracije nije pretnja za ljude i okolinu – kaže za „Blic nedelje" Vimantas Pečiura, generalni direktor BIP-a.

Kako se ovako nešto ne bi ponovilo, Pečiura je za naš list potvrdio da su ugrađeni sistemi za smanjenje zagađenja, manju upotrebu vode, energije i količine otpadnih materijala.

– Nastavićemo i dalje sa sprovođenjem modernizacije u skladu s ekološkim standardima, a mnoge naše procedure moraju da se osavremene – ističe Pečiura.

Kako je Pečiura objasnio, hlorovodonična kiselina (HCL) koristi se za hemijsku obradu vode, odnosno njeno omekšavanje. Sama HCL je opasna kiselina, ali ukoliko se koristi u skladu sa propisima i procedurama, rizik od opasnosti je smanjen na minimum.

– Ova kiselina se svuda u svetu koristi za procese obrade vode. U slučaju curenja, ako se reaguje u skladu sa procedurama, opasnost po ljude i okolinu je minimalna. U cilju sprečavanja bilo kog rizika ili opasnosti, posebna pažnja poklonjena je u procesu skladištenja i rukovanja kiselinom – objašnjava Pečiura, koji je nakon privatizacije Beogradske industrije piva pre oko dve godine došao na mesto generalnog direktora..

Inače, nakon privatizacije 373 radnika ove fabrike su dobrovoljno prihvatili socijalni program i uzeli svoju otpremninu. Trenutno u BIP-u radi 592 radnika, a u kompaniji za sada ne razmišljaju o otpuštanju zaposlenih, uprkos nadolazećoj ekonomskoj krizi koja trese gotovo sve zemlje u okruženju.

– Fokusirani smo na novu strategiju prodaje, povećanje tržišnog učešća i na pozicioniranje brenda, tako da uprkos ovoj ekonomskoj krizi ne planiramo otpuštanje radnika. Uostalom, BIP je kompanija sa najdužom tradicijom u proizvodnji piva u Srbiji, koja je uspela da preživi oba svetska rata i ima lojalne kupce već generacijama u Srbiji. Investirali smo u tehnologiju, menadžment i prenošenje znanja i iskustava i uspeli smo da ostvarimo uspeh uprkos neočekivanim problemima i globalnoj krizi – kaže Pečiura, i dodaje da je BIP prošle godine proizveo oko 300.000 hektolitara piva, i time je sa pet odsto, udeo na tržištu povećan na 40 odsto. Za ovu godinu planiraju da povećaju prodaju za 25 odsto.

Ipak, Vladan Ojdanić, predsednik samostalnog sindikata BIP-a, smatra da se stanje u fabrici nije značajno poboljšalo ni posle privatizacije. Kako kaže, plate jesu redovne, ali su ispod republičkog proseka.

– Od poslodavca smo dobili obećanje da u narednih godinu i po dana neće biti otpuštanja. Šta će dalje biti, to niko ne zna. U oktobru 2010. godine poslodavcu ističe kupoprodajni ugovor i ne znamo šta će posle toga biti sa radnicima. U poslednje vreme proizvodnja i prodaja nije uznapredovala i ne vidi se neko poboljšanje u odnosu na period pre privatizacije. Asortiman je dosta smanjen, a samim tim proizvodnja i prodaja BIP proizvoda – ističe Ojdanić.

BIP-u ostala tri proizvodna pogona

Beogradska industrija piva trenutno poseduje tri proizvodna pogona pogona – Mostar i Dunavgrad (proizvodnja piva i bezalkoholnih napitaka) i fabriku slada u Čačku. Godinu dana pre privatizacije, koja je obavljena 2007. godine, BIP pivnica u Skadarliji je prodata. Iz ove kompanije su potvrdili i da je u planu izmeštanje fabrike, kada se postignu dogovori s malim akcionarima BIP-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.