Karlzberg - pionir u pivarstvu

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karlzberg" - pionir u pivarstvu

Danac Jakob Kristijan Jakobsen je 1878. u svojoj laboratoriji razvio način za razdvajanje čistog od divljeg kvasca. Ovom tehnikom on je tadašnje bezukusno pivo pretvorio u poslasticu u kojoj danas uživaju svi ljubitelji ove tečnosti čime je, možemo reći u šali, ulepšao na hiljade, ako ne i na milione života.

Pomenuta laboratorija i pivara, koju je davne 1847. osnovao ovaj Danac rođen pre tačno 200 godina, jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čuveni „Kalzberg", četvrta najveća pivska kompanija na svetu. Iako je postojala tek nešto više od dve decenije, početkom sedamdesetih godina 19. veka pivara „Kalzberg" postala je veoma uspešna što je omogućilo J.K. Jakobsenu, moćnom industrijalcu, da se posveti svojim sunarodnicima i pruži svetao primer drugim bogatašima tog vremena kako svoj novac da iskoriste za dobrobit društva. Naime, počev od 1876. značajan deo kapitala pivare izdvajan je za osnivanje „Kalzberg fondacije" koja se bavila humanitarnim radom, kao i istraživanjem u oblasti matematike, filozofije i drugih prirodnih i društvenih nauka.

Takođe, posredstvom ove fondacije porodica Jakobsen omogućila je žiteljima Kopenhagena i kulturno uzdizanje izgradnjom „Gliptoteka", jednog od najznačajnijih umetničkih muzeja, fontane Gefion, kao i čuvene Male sirene.

Otkriće „Kalzbergove" laboratorije da loše pivo sadrži divlji kvasac i da je za proizvodnju ovog kvalitetnog alkohola potrebno svega nekoliko vrsta čistog kvasca, nije ostala poslovna tajna kompanije.

Jakobsen je ovaj revolucionarni metod detaljno objasnio svojim konkurentima koji su sa svih strana sveta dolazili u danske pogone da unaprede svoju veštinu. Već 1909. „Kalzbergovi" naučnici ustanovili su PH skalu koja je postala standard za merenje kiselosti.

Prošle godine ova kompanija sa oko 40.000 zaposlenih ostvarila je prihod od 5,3 milijarde danskih kruna, odnosno oko 720 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.