Kakva sudbina čeka BIP?

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2015, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva sudbina čeka BIP?

Radnici i pet hiljada malih akcionara BIP-a od nadležnih traže odgovor zašto je njihovo preduzeće, umesto da dobije novog vlasnika, završilo u stečaju. Podsećaju na dogovor sa zajedničkog sastanka kod premijera krajem jula da se BIP proda. Traže smenu ministra privrede i da se stečaj stavi van snage, jer se za BIP interesuju kupci iz Nemačke, Poljske, Azerbejdžana i Amerike.

Proizvodnja u skoro dva veka staroj beogradskoj pivari nije zaustavljena, iako je samo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pedesetak radnika odbilo da uzme socijalni program. Ispostavilo se da je odluka za njih bila pogrešna.

"Nisam hteo da uzmem socijalni program, ostao sam tu, imao sam želju da radim, sada su me oterali bez otpremnine, primili su na moje radno mesto još ljudi, koji su uzeli pare", kaže Mihailo Miletić.

Stečaj znači otkaz za sve zaposlene a da proizvodnja ne bi stala, po ugovoru je ponovo angažovano stotinak radnika. Međutim, prednost nisu imali oni koji su ostali bez socijalnog programa. Mali akcionari koji su vlasnici 48 odsto BIP-a traže tendersku prodaju a ne davanje u zakup, što je pokušano.

"Imamo četiri kupca koji su zainteresovani za prodaju i da plate Poreskoj upravi sve, oni to neće, hoće da daju za 50.000", rekao Vojislav Ćorović, predsednik malih akcionara BIP-a.

Uz takvu cenu zakupac bi raspolagao ogromnom imovinom, uz mesečni prihod od milion evra, koliko ostvaruje BIP. Pitaju i zašto novopostavljeni direktor nije plaćao poreze kad je na računu u trenutku blokade bilo više od 130 miliona dinara.

U Ministarstvu privrede na sva pitanja odgovoreno je da se neće oglašavati do 20. oktobra, kada ističe rok za razrešenje direktora Agencije za privatizaciju, koji je na zahtev Ministarstva udaljen s te funkcije.

"Gde je došlo do kamena spoticanja? Nadzorni odbor u kome se nalazi i šefica Kabineta ministra Sertića, i direktorka Agencije za stečajne upravnike, da ne ređam dalje, u stvari je pregovarao mimo mene lično, mimo bilo koga sa potencijalnim investitorima", kaže Ljubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju.

"Oni su osmislili model koji je verovatno za njih bio prihvatljiv, a imao je samo jednu manu. Agencija za privatizaciju morala je takav ugovor da odbaci", rekao je Šubara.

Gradonačelnik Beograda kaže da je interes grada da se pitanje BIP-a što pre reši.

"Za Beograd je veoma važno da se ta privatizacija što pre okonča, s obzirom na to da se radi o jednom lepom delu grada, koji umesto fabrike može da ima poslovno-stambeni kompleks", kaže Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Više od 5.000 manjinskih akcionara BIP-a veruje da država, kao većinski vlasnik, ima isti interes – da BIP bude prodat.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.