Kako piti, a ne postati pijanac

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako piti, a ne postati pijanac

Predstavljena publikacija o „niskorizičnom stilu pijenja” – konzumiranju alkohola na način koji ne šteti zdravlju. – Srbi vole da piju, ali ne znaju da piju

Ko bi rekao da će se na istom zadatku naći proizvođači piva i doktori koji leče ljude sklone prekomernom pijenju alkohola? Ovakva simbioza ostvarena je u „Vodiču za odgovorno pijenje alkohola”, koji je predstavljen juče u „Metropolu”. Publikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je objavljena pod autorstvom Instituta za mentalno zdravlje i pokroviteljstvom Udruženja pivara i sladara Srbije.

Na četrdesetak stranica vodiča, koji može da se preuzme i sa sajta Instituta, nalaze se brojni saveti o „niskorizičnom stilu pijenja”, kako se u praksi naziva uživanje u piću na način koji ne šteti čoveku i sprečava alkoholizam. Nekome bi čudno izgledalo to što publikaciju otvara fotografija iz 19. veka na kojoj je čuvena beogradska kafana „Dardaneli”, a ispred nje – boemi načičkani u nepreglednom nizu. Misteriju je razrešio prim. dr Ivica Mladenović, urednik vodiča i načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

– Kada biste uveličali tu fotografiju, videli biste da ispred „Dardanela” stoje naši najugledniji naučnici, umetnici i političari toga doba. Alkohol je odavno neraskidivi deo tradicije i kulture građana Srbije. Srbi i danas vole da piju, ali ne znaju da piju. Ovim vodičem želimo da im pomognemo da nauče da piju tako da ne ugrožavaju ni svoje zdravlje, ni porodicu – objasnio je dr Mladenović.

Razlozi da se ta veština nauči su brojni: život duži za pet do deset godina, ušteda novca, sporije starenje, bolji san, povećanje šanse da se starost doživi bez preranih oštećenja mozga, efikasniji učinak na poslu, šest puta manja verovatnoća za obolevanje od depresije i sklonost samoubistvu… Sve su to argumenti u prilog niskorizičnom ispijanju alkohola, koje se sa uspehom propagira i u drugim zemljama.

– U publikaciji se nalazi i AUDIT test od deset pitanja uz koji svako može da sazna da li je njegov stil pijenja opasan. Pitanja se odnose na period od prethodnih godinu dana, a svi čiji rezultat iznosi više od osam bodova, treba da povedu računa o pijenju i po potrebi konsultuju stručnjaka – rečeno je na predstavljanju, posle kojeg su novinari i zvanice ispijanjem „standardnih pića” na koktelu, mogli da u praksi provere koliko odolevaju preterivanju.

------------------------------------------------------------------------------

Test za identifikaciju poremećaja koji su uzrokovani alkoholom

 

Svaki od pet ponuđenih odgovora na ovom testu nosi od nula do četiri boda. Ako je zbir vaših poena za sve odgovore osam ili više, povedite računa o pijenju alkohola i po potrebi konsultujte stručnjaka.Šta je „standardno piće”

Jedinica mere odgovornog pijenja je „standardno piće”. Taj pojam se odnosi na

– malo pivo od 0,33 litra sa pet procenata alkohola

– čašicu žestokog pića od 40 mililitara sa 40 odsto alkohola

– čašu vina od 140 mililitara sa 12 procenata alkohola.

Niskorizičnim pijenjem smatra se konzumiranje do dva standardna pića dnevno za muškarce i jedno za žene. Starijima od 65 godina sugeriše se manje od jednog standardnog pića na dan bez obzira na pol.

Na nedeljnom nivou, pod rizičnim ispijanjem misli se na više od 14 popijenih standardnih pića za muškarce, odnosno više od sedam za žene i starije od 65 godina.

------------------------------------------------------------------------------

Pravila odgovornog pijenja

Jedite pre nego što popijete alkohol

– ako se pre konzumiranja pića pojede obilan i kaloričan obrok, osoba se neće brzo napiti

Jedite jaku hranu dok pijete

– visokoproteinske namirnice, poput sira ili kikirikija, uporedo sa pijenjem usporavaju apsorpciju alkohola u krvotok

Pijte dovoljno tečnosti

– zbog dehidracije usled pijenja, poželjno je pre odlaska na veselje popiti dosta tečnosti i uzeti vodu umesto alkoholnog pića kad se ožedni

Isplanirajte tempo uzimanja alkohola

– organizam prosečno metaboliše nešto manje od jednog standardnog pića na sat, pa se sporijim ispijanjem predupređuje opijanje

Preskočite neko alkoholno piće – popijte sok

– kada odete na žurku, povremeno preskočite piće i popijte sok kako biste sprečili brzo povećavanje koncentracije alkohola u krvi

Izbegavajte „zagrevanje” pred žurku

– pijenjem pre odlaska na žurku teško ćete ostati u granicama umerenog pijenja

Izbegavajte alkohol kada se osećate loše

– dugotrajno pijenje samo pogoršava depresiju

Pijte sa bliskim ljudima kojima verujete

– važno je imati pored sebe osobu od poverenja koja će sprečiti da u pijanom stanju učinite nešto zbog čega ćete se kajati

------------------------------------------------------------------------------

D. Bukvić

objavljeno: 07.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.