Izrael bombarduje Gazu, poginuli žena i dete

Izvor: Mondo, 19.Avg.2014, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael bombarduje Gazu, poginuli žena i dete

Izraelska vojska je saopštila da su izvedeni vazdušni udari na pojas Gaze u odgovoru na prekogranično raketiranje, samo nekoliko sati pre isteka privremenog prekida vatre. Poginule su 40-godišnja žena i devojčica (2).

Pogođene su "terostičke mete", nakon što su tri rakete ispaljene ka izraelskim gradovima Beer Ševi i Netivotu, rekli su zvaničnici, na koje se pozvaju izraelski mediji.

Dogodilo se to >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dok je bio na snazi petodnevni prekid vatre, produžen sinoć za još 24 sata.

Zvaničnici izraelske vlade saopštili su popodne da su indirektni pregovori u Kairu sa palestinskom delegacijom o primirju propali i da je nakon raketne vatre iz pojasa Gaze premijer Benjamin Netanijahu naredio izraelskoj delegaciji da se vrati u Izrael.

U odgovoru na raketnu vatru, izraelski ratni avioni napali su poljoprivredna područja na severu pojasa Gaze.

Hamas, koji de fakto kontroliše to podruucje, je udare označio " izraelskim kršenjem primirja".

"Ponovo su teroristi prekršili primirje i obnovljena je vatra na izraelske civile iz pojasa Gaze kojim vlada Hamas", izjavio je izraelski vojni portparol Peter Lerner, najavivši: " Na taj nastavak agresije odgovoriće kako valja IDF (izraelska odbrambena armija), nastavićemo da udaramo terorističku infrastrukturu, gonimo teroriste i eliminišemo terorističke sposobnosti u pojasu Gaze kako bi obnovili bezbednost države Izrael.

Portparol Hamsa u Gazi Samu Abu Zuhri rekao je da je Izrael dokazao da nema volje da se postigne dogovor o primirju, dodavši da su "palestinske frakcije spremne na svaki scenario".

Ni jedna palestinska organizacija nije za sada preuzela odgovornost za raketiranje. Portparol izraelske vlade Mark Regvc označio je to " obiljnim i direktnim kršenjem prekida vatre".

Sukob u pojasu Gaze započeo je 8. jula izraelskim vazdušnim udarima. Devet dana kasnije je izraelska vojna operacija prerasla u kopnenu ofanzivu. U tom sukobu poginulo je više od 2.000 Palestinaca, većinom civila i 64 izraelska vojnika i troje civila u Izraelu.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

U vazdušnom udaru poginulo dete

Izvor: B92, 19.Avg.2014

Dvogodišnja devojčica i jedna žena poginule su večeras u izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici...Žena i devojičica poginule su u odvojenim udarima na grad Gazu, preneo je Asošiejted pres...Izraelska vojska je obnovila vazdušne udare na pojas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.