Godina počinje poskupljenjima

Izvor: B92, 05.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina počinje poskupljenjima

Beograd -- Građanima Srbije 2009. godina donela je poskupljenje telefonskog impulsa i grejanja, a lekovi su ranije poskupeli za više od 10 odsto.

U narednom periodu poskupeće struja i gradske komunalne usluge. Neće izostati ni podizanje cena proizvoda široke potrošnje: duvana, piva, kafe i goriva. Dok građani najavljuju da će morati više da štede, analitičari poskupljenja dovode u vezu sa monopolom, jednostranom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, ali i populističkim izbornim kampanjama.

Poskupljenjem telefonskog impulsa za 33 odsto, cena jednog impulsa, umesto 30, sada iznosi 47 para.

Grejanje je u januaru već skuplje za 36 odsto, dok će od 1. februara poskupeti cene gradskog prevoza.

Struja bi u prvom tromesečju ove godine, prema najavama resornog ministra Petra Škundrića, trebalo da poskupi.

Za koliko tačno - znaće se nakon analize kako će se poskupljenje odraziti na građane i na privredu.

Od srede jeftinije gorivo

Naftni derivati u Srbiji pojeftiniće od srede u proseku za 5, 45 dinara po litru, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Motorni benzin biće jeftiniji za 5,02 dinara, a dizel goriva za 5,87 dinara za litar.

Ministarstvo energetike ocenilo je da su se stekli uslovi za pojeftinjenje naftnih derivata u Srbiji, s obzirom da je cena sirove nafte izražena u dinarima, od poslednje korekcije cena u proseku smanjena za 16,91 odsto.

Naftni derivati u Srbiji poslednji put su pojeftinili 20. decembra.

Sva najavljena poskupljenja Saša Đogović, sa Instituta za tržišna istraživanja, povezuje sa monopolom koji u Srbiji imaju javna preduzeća, ali i kao posledicu jednostrane primene SSP-a sa EU.

"Ulazimo sa rastom cena komunalnih usluga i reč je o preduzećima koja imaju monopol u određenim regionima i lokalnim sredinama. Osetićemo, početkom proleća, rast cena električne energije. Koliki procenat će to biti - videćemo", navodi Đogović.

"Radi punjenja budžeta - povećanje akciza na kafu, duvan, gorivo i pivo. Reč je o proizvodima koji su u dnevnoj dinamici kupovine, tako da se na taj način žele nadomestiti prihodi koji će se izbeći na uštrb jednostrane primene SSP-a", ocenjuje on.

Istraživač Centra za visoke ekonomske studije Duško Vasiljević ocenjuje za B92 da su najavljena poskupljenja potpuno očekivana i da se ranije nisu dogodila iz političkih razloga.

"I onda su razne vlasti, koje su u tom trenutku određivale ekonomsku politiku da dižu cene tih usluga koje su pod njihovom kontrolom, odlagale ili umanjivale neophodna poskupljenja. Ona su velika zato što se odjednom vrši korekcija za prethodne dve godine, kada do poskupljenja nije dolazilo", kaže Vasiljević.

"Nije dobro što se dešavaju u ovom trenutku, kada je generalno loša ekonomska situacija, ali čini mi se da se moralo u nekom trenutku desiti i da bi svako dalje odlaganje samo pomerilo taj udar i on bi u budućnosti bio još veći", smatra on.

Međutim, da neće sve biti tako crno, pokazuje najava ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića da će ove godine pojeftiniti meso, mesne prerađevine i hleb.

Prema njegovim rečima, Vlada će cene proizvoda najbitnijih za egzistenciju građana pratiti i držati pod kontrolom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godina u Srbiji počela poskupljenjima

Izvor: Capital.ba, 05.Jan.2009

BEOGRAD,  Građanima Srbije 2009. godina donijela je poskupljenje telefonskog impulsa, struje, gradskih komunalnih usluga, a lijekovi su ranije poskupjeli za više od 10 odsto. Neće izostati ni podizanje cijena proizvoda široke potrošnje: duvana, piva, kafe i goriva. Dok građani najavljuju da će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.