GUČA NA DRINI

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GUČA NA DRINI

Bajina Bašta je centar sveta! Ovo kažu meštani gradića u čijoj blizini se svake godine održava najveća srpska manifestacija na vodi - Drinska regata. Na samo deset kilometara odavde, kod jezera Perućac, počinje spust dug 26 kilometara.

Bajina Bašta je centar sveta!

Ovo kažu meštani gradića u čijoj blizini se svake godine održava najveća srpska manifestacija na vodi - Drinska regata. Na samo deset kilometara odavde, kod jezera Perućac, počinje spust dug >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 26 kilometara.

Hiljade čamaca je na obali. Žurka je počela. Sa kartonima piva i ručnim frižiderima punim mesa spuštamo se na obalu. Čuje se zvuk topa koji zvanično obeležava početak regate.

Nevešto se ukrcavam na jedan od splavova. Skiper mi maše da požurim:

- Vidi se da ste prvi put ovde - kaže i dodaje:

- Mi dolazimo svake godine. Treba oko sedam dana i hiljadu evra da napravimo splav. Ali vredi. Naše plovilo prima oko 35 ljudi, u zavisnosti od težine. Imamo vagu pa se svi lepo izmerimo pre ulaska. Brza je ovo reka, može da se desi da naletimo i na „buhove’’, a ako smo preopterećeni, to može da bude veliki problem.

Skiperi su dužni da brinu o bezbednosti ljudi na svojim plovilima. Njima je, inače, zabranjeno da piju alkohol.

- Jedno pivo ne može da škodi - šali se skiper dok u rukama drži dvolitru piva.

Nekoliko kilometara nizvodno od Perućca situacija se već zagrejala. Toči se pivo, a regataši se između čamaca nude rakijom.

- Probaj, ovo je domaća jabukovača, najbolja u Bajinoj Bašti - priča mladić dodajući flašu.

Roštilj je već počeo da se vrti. Oseća se miris pečenog mesa sa svakog čamca. Tu su i trubači. Neki imaju svoj splav, a neki samo preskoče do najveselije družine. Iako je propisana razdaljina između plovila oko 10 metara, čini se da to niko ne poštuje.

- Ovako je bolje, neko ima pivo, neko vodu, a neko lepe devojke. Bitno je deliti - kaže Mladen iz Užica. Neke devojke sa njegovog čamca uskaču u vodu. Meštani nam kažu da je temperatura vode samo 13 stepeni.

- U, al’ je ledena! Ko zmija. Zaboravih da plivam od šoka - žali se jedna od devojaka.

Svima je žao što spust ne traje malo duže. I pored sveg ludila koje se dešava na Drini, za 17 godina, koliko se održava ova manifestacija, nikada se nije desilo da se neko povredi!

Bog čuva pijane i lude - kaže naš narod!

Dolazimo u Rogaticu. U restoranima se društvo veseli uz trubače. Vrti se pečenje. Na svakom ćošku prodaju se šeširi, suveniri, majice, pivo i vuvuzele... Žurka se nastavlja.

Sanja Bosanac
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.