Energija koja se sačuva recikliranjem 4 limenke može pokretati mašinu za pranje veša 1 sat

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija koja se sačuva recikliranjem 4 limenke može pokretati mašinu za pranje veša 1 sat

Beograd -- Prva limenka piva na policama u radnji pojavila se 24. januara 1935. godine.

Mnogi se odlučuju za omiljeno piće iz konzerve iz razloga što kažu da nijedna druga ambalaža ne omogućava takav ukus i uživanje svih čula u napitku.

Zašto je to tako? Limenka čuva proizvod. Pića i napitke štiti od svih spoljnih uticaja, nesalomiva je, a lako ju je i ohladiti. Ukoliko ispustite limenku, ona se neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razbiti uprkos tome što je zid limenke na sredini tanji od ljudske vlasi kose. Limenka je potpuno održivi proizvod, napravljen od jednog materijala, koji se može beskonačno reciklirati bez gubitka kvaliteta. Reciklažom 10 grama limenke gubi se samo 0,4 grama aluminijuma.

Nova limenka se zahvaljujući jednostavnom procesu reciklaže za samo 60 dana vraća u upotrebu. Kada ovaj podatak uporedimo sa činjenicom da je 8.3 milijarde tona plastike i dalje u prirodi, ne čudi što se limenka smatra za ambalažu koja je najbolji odgovor na zagađenje ambalažnim otpadom.

Od 500 recikliranih limenki može se napraviti jedan bicikl. Energija koja se sačuva recikliranjem 4 aluminijumske limenke za piće može pokretati mašinu za pranje veša 1 sat ili električno ćebe 8 sati. Jedna reciklirana limenka uštedi toliko energije da može da je koristi televizor tokom 3 sata. Energija dobijena reciklažom može da se iskoristiti da naš mobilni telefon radi danima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.