Đorđević: Novi zakon o bezbednosti na radu imaće najviše standarde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Novi zakon o bezbednosti na radu imaće najviše standarde

Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu biće moderan i po svim najvišim standardima u ovoj oblasti. Osim toga, ove godine biće usvojen i Zakon o osiguranju radnika u slučaju povrede na radu, po kojem će svaki poslodavac, bez obzira na to kojom delatnošću se bavi, morati da osigura svakog radnika. To je najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, tokom posete pivari Hajneken, u Novom Sadu, a povodom Međunarodnog dana zdravlja i bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na radu.

"Nastavićemo sa inspekcijskim nadzorima, bićemo još oštiriji prema onima koji krše zakon i javno ćemo govoriti o tome. Radnici moraju biti svesni da je država na njihovoj strani", rekao je Đorđević, podsetivši da je Vlada Srbije, na predlog ministva za rad, ovu godinu poglasila godinom bezbednosti na radu.

Obrazlažući zbog čega je danas, zajedno sa ambasadorom Holandije, posetio upravo pivaru Hajneken u Novom Sadu, Đorđević je rekao da je ta holandska kompanija primer kako bi poslodavac trebalo da se odnosi prema zaposlenom.

"Standardi bezbednosti na radu koje mora da poštuje svaki poslodavac nisu veliki trošak, a svaki izgubljebi život radnika nema cenu. Holandija je zemlja broj jedan u svetu po pitanju bezbednosti radnika i teško je dostići takav nivo, ali možemo da verujemo da ćemo jednog dana sustići Holandiju", rekao je ministar Đorđević.

Tokom 2018. godine ni u jednoj pivari Hajneken u Srbiji nije se desio nijedan akcident, a 600 dana nije se desila nijedna nezgoda u pivari u Novom Sadu, rekla je direktorka za ljudske resurse u pivari u Novom Sadu Dragana Davidović.

Direktor kompanije Nikos Zois kaže da za zaposlene nije važnije ništa od bezbednosti, a isto to je peiorotet i samoj kompaniji.

"Bezbednost nam je na prvom mestu, a krajnji cilj nam je nula akcidenata", rekao je direktor ove kompanije.

Ambasador Holandije u Beogradu Henk van den Dol kaže da pivare Hajneken u Srbiji na pravi način predstavljaju suptinu holandskuh investicija, te da nisu najvažniji samo visina investicije i broj zaposlenih, već pre svega zslovi u kojima zaposleni rade i njihova bezbednost.

"Hajneken je uložio u Sebiji preko 200 miliona evra o zaposluo preko 500 ljudi. Pored svega, Hajneken ozbiljno shvata obavezu poslodavca da identifikuje rizike, o tome obaesti zaposlene i maksimalno ih zaštiti na radu. Jedan zapisleni koji pogine na poslu je previše", rekao je ambasador Holandije, koji je podestio da je ta zemlja prva u svetu dobela akon kojim zabranjuje dečiju radnu snagu.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević: Država i poslodavci u obavezi da radnicima obezbede bolje uslove

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da su država i poslodavac u obavezi da radnicima obezbede bolje uslove rada, zaštitu i bezbednost na radu..."Vlada Srbije ovu godinu je proglasila Godinom bezbednosti i zdravlja na radu, na inicijativu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.