Đorđe Vajfert − najveći srpski industrijalac

Izvor: Studnel.com, 15.Jun.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđe Vajfert − najveći srpski industrijalac

Još odmalena je učio dosta o industriji, jer je njegov deda držao pivaru u Pančevu. Nakon dolaska Vajfertovog oca Ignjata iz Minhena, gde je učio i radio u pivari Spatenbrau, grade još veću pivaru. To je bila najveća pivara na Balkanu, koja je opstala do 2008. godine. Đorđe je pohađao nemačku osnovnu školu i mađarsku srednju, pošto je Srbija u to vreme bila naseljena Srbima, Nemcima i Mađarima. Nakon završene srednje škole odlazi da studira >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << u Budimpešti trgovačku akademiju. Nakon toga odlazi da se usavrši u Vajneštofenu, gradiću kraj Minhena, gde je i apsolvirao na Velikoj pivarskoj školi.
Nakon diplomiranja vraća se u Srbiju i pomaže svom ocu u izgradnji nove pivare na Topčiderskom brdu. Bio je dobrovoljac u vojsci za vreme srpsko-turskog rata, gde mu je i dodeljen orden za hrabrost. Svojim novcem kupio je topove za srpsku armiju, godinu dana pre izbijanja ovog rata. U ratnom dobu, punom nemira, Vajfert ostaje suzdržan u uzburkanom političkom životu Srbije, pa tako nije bio član nijedne partije. Bio je od velikog značaja i jer je zahvaljujući njemu ukinuta smrtna kazna i zamenjena vremenskom. Sprečio je krvoproliće u Timoku, a samim tim i u Srbiji.

Foto: www.wikipedia.org
Koristeći svoj novac gradi i pančevačku katoličku Crkvu Svete Ane, kao i mnoge druge dobrotvorne i javne ustanove. Kupivši rudnike u Kostolcu, Boru i Podisu, postaje tvorac modernog rudarstva u Srbiji. Olakšao je kreditne poslove i održavao vrednost dinara dok je radio u Narodnoj banci Srbije. Bio je guverner Banke 26 godina. Bio je predsednik Upravnog odbora Samostalne monopolske uprave Kraljevine Srbije.
Voleo je životinje, a najviše konje, od kojih mu je omiljeni bio Fantast. Zbog svoje ljubavi prema ovim životinjama dosta je ulagao u ergele i konjički sport. Njegova životna saputnica bila je Marija Gisner. Umro je 1937. godine u Beogradu, a sahranjen je, na svoju inicijativu, sa ordenom hrabrosti.
Izvori: opusteno.rs, fonddjordjevajfert.com.


na danasnji danguvernerpivaradjordje vajfertbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.