Dijabetes sve više pogađa siromašne

Izvor: B92, 05.Feb.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijabetes sve više pogađa siromašne

Naučnici su ustanovili da siromaštvo povećava opasnost od pojave dijabetesa tipa 2 (takozvani starački dijabetes), pokazala su francuska istraživanja.

Francusko istraživanje je pokazalo da najsiromašnije osobe konzumiraju manje zelenog povrća, svežeg voća, mesa, živine, ribe, mlečnih proizvoda i sira, a više testa, pirinča, zasladjenih sokova, čaja ili kafe i piva.

Grupa francuskih naučnika obavila je procenu uticaja siromaštva na pojavu dijabetesa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istraživanje koje su naučnici sproveli u jednoj od najsiromašnijih francuskih oblasti Langdok-Rusijon pokazalo je da su, pre napunjene 65. godine života, dijabetesu izloženiji siromašni ljudi (6,9 odsto), nego manje siromašni ili oni koji uopšte nisu siromašni (4,4 odsto), preneli su francuski mediji.

Rezultati istraživanja tokom koga je anketirano 1.648 osoba pokazalo je, izmedju ostalog, da su najsiromašniji dijabetičari najčešće mladi kod kojih se nagomilavaju faktori rizika, što je jedna od posledica problema da se integrišu u društvo.

Foto: pat138241/ freedigitalphotos.net
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.