Čašu piva, molim!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čašu piva, molim!"

Istorija piva u Vojvodini ovih dana aktuelnija je nego inače. Dok se u Zrenjaninu priprema teren za otvaranje muzeja piva, u novosadskom Muzeju Vojvodine sinoć je održano predavanje "Čašu piva, molim!", na temu istorije tog omiljenog penušavca u našoj pokrajini.

Istorija savremenog pivarstva u Vojvodini počinje u 18. veku. Posle austro-turskih ratova, ovim područjem zavladali su Habzburzi, sa kojima su došli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nemački doseljenici, i doneli pivo. Prvi počeci pivarstva na teritoriji Vojvodine međutim sežu još u daleku praistoriju, kako su otkrili arheolozi, a pretpostavke su da je ta kultura na ovom prostoru bila razvijena i mnogo kasnije tokom istorije.

Kako su nam objasnili poznavaoci, domaće pivare se na našem području polako vraćaju u modu – iako finansijski faktor i dalje u najvećoj meri utiče na kulturu ispijanja piva.

Loša finansijska situacija dovela je i do toga da sa radom prestane najstarija pivnica u Vojvodini, zrenjaninska, čija je industrijska proizvodnja započeta 1745. godine. Zbog loše privatizacije, zatvorena je skoro 15 godina – ali je udruženje građana „Urban forum" pokrenulo ideju da u prostorijama njenog pogona – koja je i dalje autentična – otvore muzej piva. U tome im pomaže i lokalna zajednica, ali i brojni kolekcionari.

Pripreme za otvaranje muzeja piva idu dobro, kažu inicijatori te ideje i nadaju se da će on prvim posetiocima već za nekoliko meseci otvoriti svoja vrata, a samim tim, i novo poglavlje u dugoj istoriji pivarstva u Vojvodini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.