CVC čuva brendove Apatinske pivare

Izvor: B92, Beta, 19.Okt.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CVC čuva brendove Apatinske pivare

Beograd -- "CVC Kapital partners" (CVC), kojem je AB Inbev prodao posao u centralnoj Evropi, planira da zadrži postojeće brednove i poslovanje u Srbiji i drugim zemljama.

"Planiramo da podržimo kompanije da nastave da posluju kao do sada. To su dobri biznisi sa fantastičnim brendovima i jakim menadžmentom i zaposlenima. Planiramo da zadržimo postojeće marke i poslovne operacije kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama", navodi se u saopštenju CVC.

Kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa sedištem u Luksemburgu vidi veliki potencijal u centralnoj i istočnoj Evropi. "CVC je bio impresioniran činjenicom da brendovi imaju dugu tradiciju, ali i kvalitetom radne snage. To je odlična osnova za ulaganje, ali i za rast. CVC je posvećen ulaganju u poslovanje sa ciljem da postane regionalni šampion", navodi se u saopštenju.

Inače, ovo nije prva investicija CVC u industriju pića - ta kompanija vlasnik je pivare Belheven u Škotskoj, nekoliko proizvođača pića, uključujući „Rojal Bols” u Holandiji, kao i lanca pabova u Velikoj Britaniji.

„CVC Kapital partners” je globalna finansijska, konsultanska i investiciona kompanija. Poseduje 51 firmu širom sveta koje zajedno ostvaruju godišnju prodaju od 88 milijardi evra.

U Srbiji CVC postaje vlasnik Apatinske pivare koja je bila u vlasništvu Inbeva 99,37 odsto. Apatinska pivara, čija je najpoznatija marka "jelen" u prethodnoj godini ubeležila je prihod od 14 milijardi dinara. Pivara je prodala 3,6 miliona hektolitara piva, 4,2 odsto više nego 2007. godine.

Podsetimo, Inbev je poslovanje u devet zemalja centralne Evrope, uključujući Apatinsku pivaru u Srbiji, Nikšićku u Crnoj Gori i Zagrebačku u Hrvatskoj, prodao za više od tri milijarde dolara.

Inbev je prodajom poslovanja u centralnoj Evropi, imovine u Južnoj Koreji, Škotskoj i Irskoj, pogona za amabalažiranje i zabavnog parka u SAD, prikupio 9,5 milijardi dolara u okviru napora da pokrije troškove kupovine Anhojzer Buša od 52 milijarde dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.