Bosanci najviše piva uvoze iz Srbije

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanci najviše piva uvoze iz Srbije

Uvoz piva u Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu raste i lani je iznosio 145,5 miliona KM (74,4 miliona evra), a najveće količine uvezene su iz Srbije.

Istovremeno, izvoz piva iz BiH se konstantno smanjuje, pa je prošle godine vredeo 1,48 miliona KM, a glavne izvozne destinacije su Izrael, Hrvatska, Srbija, Švedska, Australija, Slovenija, Holandija i Austrija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pokazuje zvanična statistika. U 2013. godini BiH je najviše piva izvozila u Srbiju, Hrvatsku i Izrael.

Prema statističkim podacima, BiH je u prvom kvartalu 2015. godine izvezla piva u vrednosti od 554,4 hiljade KM, dok je uvoz iznosio 37,34 miliona KM. U prvom tromesečju ove godine, kao i u toku 2014, u BiH je najviše pivskih proizvoda stiglo iz Srbije, a slede Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

Prema informacijama Spoljnotrgovinske komore BiH, trenutno u toj zemlji deluje pet pivarskih kuća, ali je jedna pred zatvaranjem. Ta grana privrede u BiH neposredno zapošljava više hiljadu radnika, ali, kako ističu u Komori, ukoliko se trendovi i ambijent u kojem posluje nastave, naredne godine ili vrlo brzo može se očekivati gašenje radnih mesta u tom sektoru.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.