Benzinske pumpe radiće do 20 sati, a kiosci brze hrane do ponoći

Izvor: Blic, 24.Dec.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benzinske pumpe radiće do 20 sati, a kiosci brze hrane do ponoći

Predlog gradskih vlasti da ukine prodaju alkohola u trgovinama noću podržali su veliki trgovinski lanci, Pokret za zaštitu potrošača, lekari, ali i stanari u čijem komšiluku se pijanči ispred prodavnica. Takvom rešenju, opet, protive se pojedini vlasnici manjih prodavnica i sugrađani kojima smeta što “neće moći da kupe ni pivo kad to požele”, uz ocenu da se tako neće rešiti ni problem sa opijanjem mladih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ako Skupština grada usvoji Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, trgovci neće moći da prodaju alkohol od 22 do šest sati. Član Gradskog veća Željko Ožegović kaže da su predstavnici velikih trgovinskih lanaca učestvovali u razgovoru na ovu temu i podržali inicijativu.

- Alkoholizam je veliki problem, ali i podatak da skoro 50 odsto mladih od 13 do 17 godina pije alkohol, i to ne samo dečaci, već i devojčice. Navike moramo da menjamo i da mlade generacije vode zdrav način života - kaže Ožegović.

U "Delta maksiju” kažu da će poštovati odluku čim stupi na snagu. Sa zabranom se slažu i u kompaniji "Familija market”, jer im je jedan od prioriteta postavljanje kulture kupovine na zavidan nivo. U "Višnjica marketima” dodaju da će ta odluka uticati na promet, ali će je poštovati. Sekretar Udruženja trgovine Privredne komore Beograda Petar Stolica kaže da je zabrana prodaje alkohola pozitivna zarad unapređenja zdravlja, naročito mladih.

- Trgovci će izgubiti značajan prihod, ali zdravlje je prioritet. U gradu ima 10.000 trgovinskih objekata koji prodaju i alkoholna pića. Ali, time se problem u potpunosti ne rešava. Oni koji ne budu mogli da kupe alkohol u prodavnicama, to će moći u ugostiteljskim objektima. Veliki broj trgovaca podržao je inicijativu grada, ali postoje i oni koji kažu da nisu oni ni porodica, ni vaspitna ustanova, već trgovci - kaže Stolica.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević takođe misli da je predlog dobar.

- Podržavamo odluku gradskih vlasti, jer je osmišljena da bi se smanjila opasnost od preterane konzumacije alkohola kod mladih, jer je to upravo vreme kad oni izlaze uveče, pa su u iskušenju da svrate do radnje i kupe piće. Interes trgovaca se ugrožava, ali je mnogo bitnija zaštita potrošača - kaže Bogosavljević.

Vlasnici malih prodavnica i trafika kojima promet u noću čine mahom alkohol i cigarete, nisu saglasni.

- Biće tu mnogo prodaje ispod ruke. Ako to usvoje, ja neću raditi od 22 do šest jer mi se neće isplatiti - kaže vlasnik trafike u centru.

- Teško je proceniti koliko će ta mera, izolovana, doprineti smanjenju broja obolelih od alkoholizma. Neophodno je da se potpuno zaustavi prodaja alkohola maloletnicima i u blizini škola, ali i da se u prevenciju uključe i roditelji i lokalna zajednica - kaže dr Jasna Daragan Saveljić iz Zavoda za bolesti zavisnosti.

LDP: Skraćeno i radno vreme pumpi i kioska s brzom hranom

Predlogom odluke predviđeno je i da benzinske pumpe (osim na izlazima iz grada) rade do 20 sati, a kiosci brze hrane do ponoći.

- Propisuje se i da samoposluge rade od osam do 20 sati, a trafike dvokratno, od sedam do 12 i od 16 do 20 sati, a nedeljom od sedam do 12 sati- rekao je juče Dejan Ranđić, menadžer Gradskog odbora LDP Dejan Ranđić.

On je naveo da je propisano radno vreme trgovinskih objekata od sedam do 12 i od 17 do 20 sati i istakao da su to samo od neka od loših rešenja koje odluka predviđa.

- LDP će uložiti niz amandmana na odluku, kako bi je učinila prihvatljivijom - rekao je Ranđić. On dodaje i da se odluka odnosi samo opštine Stari grad, Savski venac, Vračar i Novi Beograd.

ANKETA: Šta mislite o predlogu grada?

Dragana Radivojević

Prvi put čujem za tu odluku, ali dobra je i podržavam je. Zdravstveni sam radnik i svakodnevno viđam mlade koji rano počinju da piju, a jedan od razloga je i što ima je alkohol dostupan.

Milić Momir

Neka oni kojima je to posao misle o tome, ja imam mnogo ozbiljnije brige od toga. Nedostatak alkohola će napraviti samo veću galamu po kafićima i ulicama.

Sanja Cvetić

Čitala sam o tome da grad hoće da donese takvu odluku, ali mislim da to nije dobro. Mislim da takva odluka ipak ništa neće promeniti.

Jelena Gajić

Uvođenje zabrane dobro je za maloletne kojima je alkohol dostupan, ali ne i za punoletne osobe. Ne treba generalizovati stvari. Ova odluka možda reši neke probelema, a možda samo stvori nove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.