AL-KO-FOL

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AL-KO-FOL

Pa, klinci su se dosetili: pivo, jeftine domaće inačice klasične „žestine“, kao i loše vino, kupuju do petnaest do deset, a onda ga negde skembaju, ispod klupe, pored kante za đubre, bilo gde - i posleprohibicijska konzumacija se nastavlja. Ima i razmene, a i trgovine, tih elementarnih postulata čovekove civilizacije - ja tebi plodove, ti meni meso, ja tebi „baltic“ sa ugrađenom glavoboljom, ti meni diuretik u obliku „svetskog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a našeg“.

Nedoumevam razloge za prohibiciju u prestonom gradu srpske civilizacije. Kao što ne kapiram ideju da živiš u centru grada, a da ti smeta buka iz kafića. A ne smeta ti, stručno utvrđeno, ozbiljno prekoračenje broja decibela automobilskih motora. Kao, buka smeta, duvanski dim ubija, a ono što ispuštaju domaći motori sa unutrašnjim sagorevanjem, to je, kao, baš OK.

Da li je, drugim rečima, grad tiši kad utihnu kafići?

Pa nije, brate. Samo više nema žamora ljudskih glasova da ublaži turiranje srednjelitražnih automobila, taj omiljeni srpski sport - kočoperenje onih koji pokušavaju da prekorače sopstvene mogućnosti. Latinski se to, da prostite, zove penisovanje.

Balkanska prestonica greha, tako, polako postaje još jedno mesto u kome posle deset sati više neće biti žive duše na ulici. Što je potpuno OK - u Lucernu, Gracu i Zagrebu. Ali nije jer nikad nije bio, način života naše mediteranske varoši na obodu panonskog mora, naše hungaro-turkoidne metropole; mi, ovde, živimo na ulici i u kafani. I, ako je verovati knjigama o istoriji, poput onih Dubravke Stojanović ili povesnim anegdotama A.G. Matoša, tako smo uvek živeli: septička jama umesto kanalizacije, to da, ali krčma kao središte društva, a ne saloni, to obavezno.

I to je tome tako, i tu se nema šta dodati. Oduzeti, pak, može se i ono poslednje što je ostalo od vitalne (beo)građanštine: ljudsko pravo da se osvinji zbog ljubavnog bola, propuštene prilike ili bez ikakvog razloga. Očekujem povećanje

broja apoteka koje rade non-stop.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.