Zamrzavanjem penzija uštedjeno 100 milijardi dinara

Izvor: S media, 18.Jun.2010, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrzavanjem penzija uštedjeno 100 milijardi dinara

Predsednik Upravnog odbora Fonda PIO Dragoslav Djukanović izjavio je da su penzioneri dali veliki doprinos stabilizaciji ne samo penzijskog već i celog ekonomskog sistema i tu ocenu potkrepio podatkom da su po osnovu zamrzavanja penzija ostvarene uštede od oko 100 milijardi dinara.

"Praktično u 2009. i sada u 2010. godini godini, samo smanjenjem troškova za povećanje penzija, jer redovnih uskladjivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije bilo, penzioneri su svoj dug odužili sa nekih 100 milijardi dinara", rekao je Djukanović za najnoviji broj časopisa "Glas osiguranika".

On je dodao da "ako se ovaj iznos uporedi sa prihodom Fonda za ovu godinu od oko 470 milijardi dinara, jasno je koliko je ušteda značajna".

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje sprovedena reforme penzijskog sistema, on je podsetio da se, kada je reč o tom procesu, sve svodi na tri aspekta - reformu penzijske administracije, uspostavljanje Centralnog registra i donošenje neophodne zakonske regulative.



"Reforma penzijske administracije, koja se sprovodi u Fondu, skoro da je dovedena do kraja. Po zakonu o maksimalnom broju zaposlenih, Fond je bio u obavezi da smanji broj radnika za 12,6 odsto i on je medju prvim republičkim institucijama ovaj posao priveo kraju i tako sproveo zahtev MMF-a"
, rekao je Djukanović.

Prema njegovim rečima radi se i na uspostavljanju Centralnog registra osiguranika zahvaljujući kome će PIO pružati dnevne i precizne podatke o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Uplata doprinosa je slaba tačka sistema, jer trenutno poslodavci duguju Fondu oko 200 milijardi dinara glavnice i kamata i to nam veoma otežava rad", dodao je on.

Treći segment reforme se odnosi na izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koje bi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2011. godine, a koje su usaglašene sa stavovima MMF-a.

"Na izmenama zakona radi posebna radna grupa stručnjaka, a u ovom momentu najzanimljivije je da će penzije pratiti plate u javnom sektoru, što će biti definisano zakonskom regulativom`, rekao je on.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od zamrzavanja penzija ušteda 100 milijardi dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2010

BEOGRAD -..Predsednik Upravnog odbora Fonda PIO Dragoslav Đukanović izjavio je da su penzioneri dali veliki doprinos stabilizaciji ne samo penzijskog već i celog ekonomskog sistema i tu ocenu potkrepio podatkom da su po osnovu zamrzavanja penzija ostvarene uštede od oko 100 milijardi dinara..."Praktično...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Od zamrznutih penzija 100 mlrd. RSD

Izvor: B92, 19.Jun.2010, 12:25

Beograd -- Po osnovu zamrzavanja penzija su ostvarene uštede od oko 100 milijardi dinara, kaže predsednik Upravnog odbora Fonda PIO Dragoslav Đukanović...On kaže da su penzioneri dali veliki doprinos stabilizaciji ne samo penzijskog već i celog ekonomskog sistema..."Praktično u 2009. i sada u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.