Za povećanje penzija treba 300 miliona evra kojih - nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za povećanje penzija treba 300 miliona evra kojih - nema

BEOGRAD - Za realizaciju predložene uredbe kojom bi penzioneri uskoro dobili vanrednu povišicu penzija od predloženih deset odsto, u državnoj kasi nedostaje više od 20 milijardi dinara, odnosno oko 300 miliona evra, saznaju "Novosti".

List u sutrašnjem broju piše da će nadležni u svim ministarstvima koja su uključena u realizaciju ove uredbe, a to su, pre svih, Ministarstvo rada i socijalne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Ministarstvo finansija, kao i kabinet potpredsednika Krkobabića, ovih dana morati da o tome počnu intenzivne razgovore.

Ministarstvo finansija je ovih dana izračunalo da bi, u slučaju da Vlada Srbije sada odobri vanredno povećanje penzija, prinadležnosti najstarijih u ovoj godini imale nominalni rast od 40 odsto, dok bi realan rast bio 28 odsto, što bi u vreme kada nam je rast proizvodnje sedam odsto, predstavljalo izuzetnu opasnost za zahuktavanje ionako visoke inflacije.

List podseća da je premijer Mirko Cvetković, u ulozi ministra finansija odlazeće vlade, već upozorio da "ukoliko ne bude ozbiljnijeg privatizacionog prihoda, septembar možemo da čekamo sa oko 400 miliona evra neplaniranog minusa u državnoj kasi".

"Tačan rast prihoda još nije poznat, mada se računa da bi prihodi države mogli da budu veći od planiranih za oko 14 milijardi dinara, čime će ukupni prihodi države za celu godinu dostići cifru od 654 milijarde dinara", pišu "Novosti".

List dodaje da bi deficit budžeta u ovoj godini, a posle rebalansa o kojem će Skupština raspravljati verovatno tek prvih dana oktobra, mogao da bude gotovo 50 milijardi dinara, odnosno oko 350 miliona evra".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.