Vulin: Zarađeno povećanje plata i penzija

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Zarađeno povećanje plata i penzija

Iako je za mnoge malo, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin kaže da je povećanje plata i penzija u skladu sa mogućnostima. U Srbiji se zbog terorističkih napada u Parizu ne očekuje promena odnosa prema izbeglicama, rekao je ministar gostujući na RTS-u.
Kada je reč o povećanju plata i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penzija, za koje mnogi kažu da je nedovoljno, ministar Vulin potvrđuje da povećenje jeste malo, ali i ističe da je to u skladu sa onim što je država uštedela i zaradila.

"Naravno da je malo i da bi bilo lepo da može više, ali ova vlada trenutno vraća i dug od 21 milijardu dinara vojnim penzionerima i četiri milijarde duga poljoprivrednim penzionerima jer prethodna vlada nije ispunila zakonske odredbe i isplatila taj dug. Ovoliko smo zaradili i ovoliko delimo", rekao je ministar Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a.
Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku rekao je i da smo mi jedina zemlja koja je u aranžmanu MMF-a i fiskalne konsolidacije a koja se usudila da ide na povećanje plata i penzija.
Vulin kaže i da je ovo prva vlada koja je shvatila značaj socijalnih radnika, pa će oni, kao i zdravstveni radnici, biti na listi onih kojima će se povećati plate. 
Vulin ne očekuje da će se, zbog terorističkih napada u Parizu, promeniti odnos izbeglica i građana država kroz koje izbeglice prolaze.
"Sigurno je da će se povećati nivo bezbednosti i opreza u drugim državama. Ali ne verujem da će kod nas biti nekih bitnijih promena jer sve naše službe – BIA, VOA, VBA i MUP i Vojska Srbije – i te kako vode računa o bezbednosti naših građana", rekao je Vulin.
Srbija vodi računa o potrebama izbeglica, ali na način da to ni u kom slučaju ne ugrožava svakodnevni život građana.
Kada je reč o napadima u Parizu, ministar Vulin kaže da je to šok za sve.
"Svet je u šoku. I baš zbog toga Srbija je i ranije i sada upozoravala da svet mora da bude ujedinjen kada je reč o toj opasnosti, i da se problem migrantske krize i terorizma nalazi daleko od Evrope i da tamo treba i da se rešava", rekao je ministar.
Kroz Srbiju poslednjih dana prolazi povećan broj izbeglica, međutim, to prema rečima ministra Vulina, ne predstavlja opterećenje za sistem evidencije i zbrinjavanja izbeglica u Srbiji.
"Teret jeste ogroman, ali, kao što vidite, mi se nosimo sa njim i svakodnevni život naših građana nije ni na koji način ugrožen ni u Preševu ni u Šidu", kaže Vulin.
Trenutno se na teritoriji Srbije nalazi oko pet hiljada izbeglica, od čega tri hiljade u Preševu i oko dve hiljade u Šidu čeka na transport vozom prema Hrvatskoj.
Ministar Vulin kaže da sledeće nedelje očekuje dolazak delegacije Evropske komisije, koja će na licu mesta moći da sagleda potrebe Srbije u zbrinjavanju izbeglica. Srbija ima tačne procene potreba koje će saopštiti delegaciji EK, a ona se pored pomoći u novcu odnosi i na pomoć u ljudstvu.
Kada je reč o dodatnim kapacitetima, ministar Vulin kaže da će se napuštene kasarne i moteli brzo adaptirati da bi se izbeglice sklonile od nastupajućih hladnoća.
Mada mnoge zemlje najavljuju zatvaranje granica i podizanje žica, ministar Vulin kaže da naša zemlja ne može na to da utiče, ali da će nam uvek na prvom mestu biti interes građana Srbije.
"Ukoliko dođe do masovnog zatvaranja granica i ukoliko dođe do promene pozicije Evropske komisije, o tome će se razgovarati jer ne može jedna zemlja da odlučuje niti da otvori niti da zatvori granicu. Mi ćemo braniti naše interese, ali ne treba da zaboravimo da mi nismo prva zemlja u koju migranti ulaze. Ukoliko cela Evropa obustavi kretanje izbeglica, neće ni Grčka to dozvoliti, a onda teško da će stizati do nas", rekao je ministar Vulin.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.