Veće plate i penzije tek od 2017.

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće plate i penzije tek od 2017.

Sa MMF precizirano da će se penzije i plate povećati kada njihove isplate padnu na 11, odnosno sedam odsto, kažu stručnjaci MAT-a

Povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija neće biti moguće pre isteka aranžmana sa MMF-om 2017. godine, rekao je juče Stojan Stamenković, koordinator istraživačkog projekta časopisa „Makroekonomske analize i trendovi”. Na predstavljanju novog broja ovog izdanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ekonomskog instituta Stamenković je kazao da će država na kraju prva tri ovogodišnja meseca zabeležiti ukupan deficit od oko 25, što je upola manje od planiranih 56 milijardi dinara. Ova pozitivna kretanja ohrabrila su premijera da izjavi kako će sa MMF-om pregovarati o povećanju „državnih plata” i penzija, rekao je on, ali „samo izuzetno optimistične i nerealne pretpostavke o rastu bruto domaćeg proizvoda dovode do takvih očekivanja”.

Prepreka za povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru i penzija leži i u još jednom „formalnom ograničenju”, dodao je Stamenković. Srbija se sporazumom sa MMF obavezala da će bolji budžetski rezultat iskoristiti za vraćanje dugova i za povećanje javnih investicija, a ne za povećanje plata i penzija.

Stamenković je još ukazao da je izmenama zakona o budžetskom sistemu i aranžmanom sa MMF-om precizirano da će se penzije i plate povećati tek kada njihova izdvajanja iz BDP padnu na 11 i 7,0 odsto, sa sadašnjih 13 i 10 procenata. Prema njegovim rečima, budžetski deficit je u prvom kvartalu manji nego što se očekivalo za pet do deset milijardi dinara, a ne za dvadesetak milijardi. I to zato što je manjak u državnoj kasi planiran nerealno visoko.

Manji deficit od planiranog u prvom tromesečju je i posledica neočekivanog i nerealnog prihoda od dividendi državnih preduzeća – ukupno oko osam milijardi dinara, kao i vanredni prihodi od licence za „4G” tehnologiju od 2,5 milijarde dinara. – Ovi prihodi od dividendi, koji iznose oko 11 milijardi dinara, privremeni su i na njih ne može da se računa u nastavku godine – rekao je Stamenković.

Treći razlog manjeg deficita u budžetu u prva tri meseca ove godine Stamenković vidi u manjem izdvajanju države za kapitalne investicije, tako da se i po tom osnovu uštedelo oko pet milijardi dinara. Boljem punjenju budžeta doprinelo je i suzbijanje sive ekonomije.

– Fiskalna slika u drugoj polovini godine može da bude sasvim drugačija od sadašnje. U nastavku godine će se ispoljiti rizici da pojedini javni rashodi iskoče izvan planiranog okvira – upozorava Stamenković.

Da bi se smanjio visok javni dug, Stamenković preporučuje da se i posle 2017. nastavi sa sprovođenjem sa MMF ugovorenim merama fiskalne konsolidacije, kao i otkupom dela skupljih kredita iz povoljnijih zajmova.

A. Mikavica

objavljeno: 08.04.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Arsić: Povećanje plata i penzija nerealno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2015, 09:11

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ocenio je danas da povećanje plata i penzija u ovom momentu nije realno, ali nije isključio mogućnost da se, u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima jednokratno isplati 30 do 50 odsto iznosa jedne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.