U penziju po starim uslovima samo do 30. decembra

Izvor: Politika, 10.Dec.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U penziju po starim uslovima samo do 30. decembra

Ukoliko žena u januaru 2014. godine napuni 35,4 godine staža, moraće da radi još četiri meseca da bi ispunila uslov

Zaposleni koji stiču uslov za penziju u ovoj godini moraju najkasnije do 30. decembra da prekinu radni staž, kako bi poslednjeg dana ove godine 31. decembra, podneli zahtev za penzionisanje i ostvarili pravo na penziju po zakonu koji važi za ovu godinu. To znači da žena mora da ima 35,4 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << staža i 53,4 godine starosti. Za muškarce je to 54 godine i 40 godina staža.

Ovo se uglavnom odnosi na one koji su imali beneficirani radni staž, jer jedino oni u tom životnom dobu mogu imati toliki staž i uslov za penziju. U PIO fondu naglašavaju da se dan kojim se prekida osiguranje, odnosno radni odnos, ne može tretirati i kao dan kada se ostvaruje pravo na penziju.

To praktično znači da oni koji prekinu radni odnos 31. decembra mogu tek po novoj godini podneti zahtev za penziju s tim što će u tom slučaju moći da se penzionišu po novim propisima koji važe od 1. januara 2014.

Upitani šta to konkretno znači u PIO fondu kažu, da ukoliko žena recimo u januaru puni 35,4 godina staža, neće moći odmah da podnese zahtev za penziju, već će morati da nastavi da radi još četiri meseca sledeće godine da bi ostvarila zakonsko pravo na penziju.

Od nove godine muškarci u penziju idu s 65 godina života i minimalno 15 godina penzijskog staža ili 40 godina staža i minimalno 54,4 godine života. Istovremeno će žene od 2014. godine u penziju ići s 35,8 godina staža i najmanje 53,8 godina života.

U PIO fondu podsećaju da se uslovi menjaju i za udovice i udovce, pa će udovice moći da dobiju porodičnu penziju supruga ukoliko su u momentu njegove smrti imale 51,5 godina života, a udovac ako je imao 56,5 godina.

Prosečno mesečno u PIO fond stiže oko 30.000 zahteva za sve vrste penzija, što je na nivou mesečnih pokazatelja i iz prethodne godine. Od toga se oko 6.000 zahteva odnosi na starosnu penziju po jednom od dva uslova za ostvarivanje prava, godine života i minimalan staž ili godine staža i minimalne godine života.

U PIO fondu kažu da u zakonskom roku do 60 dana reše 88 odsto zahteva za penzionisanje, što je u odnosu na prethodnu godinu više za oko tri procentna poena. U ovaj procenat nije uključen novembarski pokazatelj ažurnosti, kada inače ima veći broj rešenih zahteva od proseka.

PIO fond je inače od početka godine do oktobra primio oko 300.000 zahteva za ostvarivanje različitih prava iz PIO, što znači da je oko 30.000 osiguranika mesečno podnelo neki zahtev, a tek se petina odnosi na odlazak u starosnu penziju.

Oni koji stiču uslov za penziju u ovoj godini moraju da znaju da je staž osiguranja samo onaj za koji imaju plaćene doprinose, a ne onaj koji je upisan u radnu knjižicu, a za koje doprinosi nisu uplaćivani. Takvi osiguranici nemaju uslov da se penzionišu, bez obzira na godine staža ili starost. U PIO fondu nisu, kako kažu, primetili da je broj podnosilaca zahteva za penzionisanje u ovoj godini drastično veći nego prethodnih godina.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 10.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.