Tajne RATOBORNOG bosanskog generala: SEFER HALILOVIĆ ne bi voleo da znate ove detalje iz njegovog života!

Izvor: Telegraf.rs, 21.Sep.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne RATOBORNOG bosanskog generala: SEFER HALILOVIĆ ne bi voleo da znate ove detalje iz njegovog života!

Bosanski general u penziji i ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović, svojom retorikom probudio je duhove prošlosti u regionu kada je zapretio ratnim sukobom koji bi doveo do toga da Republika Srpska nestane. Ali ono na šta je ovaj bivši oficir JNA zaboravio jeste da je rođen u Srbiji.

Naime, manje je poznato da je Halilović rođen u Prijepolju 1952. godine.

Printskrin: wikipedia.org

To ga ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << nije sprečilo da zaključi kako RS ne bi izdržala ni 10 - 15 dana u slučaju da se održi "referendum otcepljenja", koji bi prema njegovim rečima, “raspakovao” Dejtonski mirovni sporazuma i vratio Ustav Republike BiH, kao i da on neće dozvoliti da iko odcepljuje pola države, jer će u suprotnom "biti belaja" jer "ima ko da ratuje na obe strane".

Foto: Profimedia/AFP

Takođe, treba podsetiti da je protiv Halilovića 2001. godine Haški sud podigao optužnicu zbog zločina nad bosanskim Hrvatima koje su počinile snage Armije BiH pod njegovom komandom u operaciji "Neretva 93".

Presudom je dokazano da su u selima Grabovica i Uzdol zaista počinjeni ratni zločini i brutalno ubijeni civili koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima, odnosno sukobima između jedinica Armije BiH i snaga HVO, ali je zaključeno da je Halilović bio vođa inspekcijskog tima čija funkcija nije bila komandovanje već "koordinacija i nadzor" borbenih dejstava.

To je podrazumevalo da, prema principu međunarodnog krivičnog prava, on kao komandant ne može da se smatra odgovornim za zločine osoba koje nisu bile pod njegovom komandom u vreme kada su ti zločini počinjeni, odnosno da Sefer Halilović nije kriv po jedinoj tački optužnice kojom se po načelu komandne odgovornosti tereti za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobađajuća presuda Seferu Haliloviću se, navodi se u žalbi optužbe, zasniva na pogrešno primjenjenom standardu dokazivanja, pošto se od tužilaštva tražilo da svoje navode dokaže "izvan svake sumnje" a ne kao što Statut i Pravila nalažu "izvan razumne sumnje". Zbog tih nelogičnosti i propusta on je sada na slobodi. On je 2005. godine oslobođen svih optužbi i pušten je na slobodu.

Sefer Halilović je 1996. godine osnovao Bosanskohercegovačku patriotsku stranku BPS. Stranka BPS se, pored ostalog, zalaže za vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine kroz reforme Ustava BiH ili na druge, demokratske načine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prošle godine sprovelo je istragu u vezi dodele stanova boračkoj populaciji u sarajevskom naselju Vogošća. Istraga u ovom predmetu usmerena je na bivšeg BPS-ovog ministra za boračka pitanja Faida Heću, a kako stvari sada stoje, za malverzacije oko dodele stanova znao je od samog početka i sam stranački vrh BPS-a na čelu sa predsednikom stranke Seferom Halilovićem i njegovim sinom Semirom.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.