Vučić: Republika Srpska neće nestati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Republika Srpska neće nestati

Predsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je danas da je mir osnovni prioritet za Srbiju i da Republika Srpska neće nestati.

"Mi ćemo očuvati mir, mi poštujemo integritet BiH, ali sve što mogu da kažem to je da RS neće nestati. Moja poruka je, čini mi se, veoma jasna i vrlo snažna, a i u skladu je sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Vučić novinarima u Njujorku, komentarišući izjavu generala i načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zapretio nestajanjem RS ako referendum bude sproveden.

Vučić je rekao da svi moraju da razumeju da će Srbija učiniti sve da do narušavanja mira ne dođe, te naglasio da su drugačije poruke, s bilo koje strane da dolaze, iz BiH ili iz Srbije, loše i nepotrebne.

"Nama treba mir po svaku cenu", rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva i odbrani mir i punu stabilnost Zapadnog Balkana, što je, naveo je, od najvećeg interesa za Srbiju.

Banjalučke Nezavisne novine prenele su da je Halilović zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati, ako referendum o Danu RS bude sproveden.

On je za TV1 rekao da će to značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

"Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja", izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je rekao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa: "Da, apsolutno".

"I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcepi", kazao je Halilović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić zabrinut zbog pretnji Halilovića, moguć raniji povratak iz Njujorka

Izvor: Večernje novosti, 20.Sep.2016

Srpski premijer Aleksandar Vučić ozbiljno je zabrinut zbog pretnji generala Sefera Halilovića na račun referenduma u RS, i večeras će odlučiti da li će zbog toga skratiti poseti Njujorku Srpski premijer Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Sjedinjenim Državama, ozbiljno...

Nastavak na Večernje novosti...

VUČIĆ JASNO ODGOVORIO BOSANSKOM GENERALU: Republika Srpska neće nestati!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Sep.2016

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da je mir osnovni prioritet za Srbiju i da Republika Srpska neće nestati...- Mi ćemo očuvati mir, mi poštujemo integritet BiH, ali sve što mogu da kažem to je da RS neće nestati. Moja poruka je, čini mi se, veoma jasna i vrlo snažna, a i u skladu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Slučaj Halilović, (ne)mirna Bosna

Izvor: RTS, 20.Sep.2016

General i bivši načelnik Glavnog štaba takozvane Armije Republike BiH Sefer Halilović kaže da sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj znači raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zapretio sukobom u kojem će Srpska brzo nestati ako se referendum održi. Predsednik RS Dodik smatra...

Nastavak na RTS...

Ko se boji Halilovića još?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Sep.2016, 14:48

U BiH se ne pridaje prevelika važnost izjavi koju je Sefer Halilović, prvi komandant Armije BiH dao o referendumu u RS o tome da se radi o "raspakivanju Dejtonskog sporazuma" nakon čega, kako je rekao, se neće dozvoliti da se pola države otcijepi. "Militanti iz Srbije skočili su kao da se radi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.