Statistika našminkala penzije

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statistika našminkala penzije

Nova metodologija obračuna plata zbunila penzionere, jer računica pokazuje da sada penzija u prosečnoj zaradi učestvuje sa 75,2 odsto, umesto 65 do 66 odsto

Novi izveštaj o kretanju zarada koji je ovih dana objavio Republički zavod za statistiku, a prema kome se prilikom izračunavanjaproseka plata u obzir ne uzimaju samo zarade zaposlenihkod pravnih lica, već i onih koji rade kod preduzetnika, izazvao je pometnju u računici penzionera.

Primenom nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << metodologije proizlazi da prosečna penzija u prosečnoj zaradi za januar 2009. učestvuje sa 75,2 odsto, umesto 65 do 66, koliko bi realno iznosila da su se zarade obračunavane na stari način.

Neto zarada bez poreza i doprinosa u januaru ove godine po novom obračunu iznosi 28.877 dinara, a po starom bi prosečna januarska zarada iznosila 31.267 dinara, potvrđuju u Zavodu za statistiku.

Po novojmetodologijiispada da su se predizbornaobećanja Jovana Krkobabića, potpredsednika vlade,da će se povećati učešće prosečnih penzija u prosečnoj zaradi –već ispunjena. I to mnogo pre nego što se očekivalo, budući da su najstariji u Srbiji na njih mogli da računaju eventualno krajem ove ili početkom naredne godine.

Upitani kako je došlo do promene metodologije za obračun zarada, u Republikom zavodu za statistiku kažu da su na osnovu podataka Poreske uprave zaključili da je zaposlenih kod preduzetnika sada mnogo više nego ranije, kada je taj broj bio gotovo zanemarljiv, te da njihova primanja po tom osnovu sada ulaze u obračun ukupnih zarada.

S druge strane, penzije su zamrznute u narednih 14 meseci, do aprila 2010. godine.

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže za „Politiku” da je u iznenađen primenom nove metodologije za obračun zarada i dovodi u pitanje pouzdanost tih podataka kada se zna da najveći broj onih koji rade kod fizičkih lica dobija pare na ruke.

– Sada je učešće penzija u zaradama povećano za celih 10 indeksnih poena – Ukazuje Nenadić. – Ako je nova statistička metodologija praćenja kretanja zarada postala zvanična, mora da se promeni i zakonski minimum ispod koga penzije ne smeju da padaju. Tako bi učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi umesto sadašnjih 60, trebalo da bude najmanje 70 odsto. Ukoliko se bude poštovao koalicioni sporazum, prosečne penzije bi po toj novoj metodologiji u prosečnoj zaradi mogle da učestvuju i 80 odsto.

Đuro Perić, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da je upoznat s novom statističkom metodologijom praćenja zarada, ali mu nije jasno šta se time htelo postići. I on kaže da je javna tajna da oni koji rade kod fizičkih lica uglavnom nisu prijavljeni i da primaju platu na ruke, a sada se odjednom poistovećuju s radnicima za koje poslodavci uplaćuju doprinose i poreze.

Upitan šta će to značiti za penzionere, jer se sada može reći da je potpredsednik vlade Krkobabić već ispunio svoja predizborna obećanja, Perić kaže da su penzije trenutno zamrznute i da će ostati na tom nivou do aprila 2010. godine, tako da se za sada ništa neće menjati. U međuvremenu bi trebalo izvršiti reformu penzijskog sistema kojom će se utvrditi budući način obračuna prinadležnosti najstarijih.

Da penzije nisu zamrznute, one bi se sada usklađivale samo sa rastom troškova života, kaže Perić i dodaje da je neizvesno i da li će se ubuduće zbog izmene statističke metodologije praćenja zarada menjati zakonski minimum ispod kojeg penzije neće padati, a koji sada iznosi 60 odsto prosečne plate.

Perić kaže i da ovo nije prvi put da statistika menja metodologiju po kojoj prati kretanje zarada. On tvrdi da se to dešavalo uvek kada bi se zaključilo da su penzije prevelik teret za državnu kasu.

Jasna Petrović

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.