Srpski poslanici opet na Ustavnom sudu Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2016, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski poslanici opet na Ustavnom sudu Kosova

Poslanici u skupštini Kosova zatražili su od Ustavnog suda da se proveri zakonitost aministrativnog uputstva, koje predviđa nov metod ostvarivanja prava na penziju za građane starije od 65 godina. Ministarstvo za rad i socijalno staranje u vladi Kosova je usvojilo sporo administrativno upustvo kojim nameće nova pravila i otežava prijavu građana za penziju.

Zahtev Ustavnom sudu je podnešen uz potpise 10 poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srpske liste.

- Ubeđeni smo da je Ministarstvo prekršilo zakon i time ugrozilo prava penzionera. Konstantno oglušavanje o naša upozorenja shvatamo kao nedobronamerna. Smatramo da ovo uputstvo nanosi štetu svima na Kosovu, a naročito interno raseljenim licima kojima ni posle 17 godina nije omogućeno da žive i rade na svojim imanjima, pa samim tim ne mogu da dostave dokaze o mestu prebivališta – ističu poslanici.

Srpski poslanici dodaju da su apelovali i kod premijera Ise Mustafe i resornog ministra, ali bez uspeha.

- Ovim administrativnim uputstvom krši se zakon i prava ljudi koji su pravo na penziju stekli na osnovu važećeg zakona. Takođe, u pravnoj praksi neprihvatljiva je promena zakona administrativnim uputstvom, a koje za cilj ima da se što veći broj Srba ukloni sa penzionog spiska Kosova i tako dovede na rub egzistencije najranjiviji deo građana. Mišljenja sam da je uputstvo namerno smišljeno da bi se uštedeo novac na štetu penzija koje primaju Srbi koji su ostvarili to pravo, a da se isti novac prelije u ionako uvećani fond iz kog se isplaćuje novac bivšim borcima OVK – kaže za "Vesti", Aleksandar Jablanović, bivši predsednik Srpske liste.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.